20.000 munkahelyet érint a Nissan barcelonai gyárbezárása

Több tucatnyi munkás tüntetett a Nissan barcelonai gyára előtt az ellen, hogy az autógyártó cég bejelentette, bezárja helyi üzemét – irja az Euronews.

A barcelonai gyár a Nissan legnagyobb termelőegysége Európában a nagy-britanniai gyár után. Közvetlenül 2400 alkalmazottat foglalkoztat, szakszervezeti források szerint azonban az üzem bezárása akár 20 ezer munkahely elvesztésével is járhat a helyi beszállítói láncban.

A bezárás ellen szerdán is tüntettek Barcelonában. A cég alkalmazottai munkaruháikat úgy helyezték el, hogy a kompozíció a „25 000 család” feliratot adta ki, jó néhányan gyertyát is gyújtottak.

A Renault-Nissan-Mitsubishi autógyári együttműködés a koronavírus-járvány miatt kényszerül csökkenteni kiadásait, a Nissan Motor Company ennek jegyében zárja be a barcelonai üzemet.

A bezárás költségét szakértők körülbelül egymilliárd euróra becsülik. A spanyol ipari minisztérium szerint a barcelonai üzem profiljának beruházással járó átalakítása ennél kisebb anyagi terhet jelentene a Nissannak.

Foto: Reuters

Ha érdekel a radikális hangvételt vállaló újságírás és hírszerkesztés,
szívesen foglalkoznál alapos és igényes tényfeltáró anyagok írásával
esélyegyenlőségi, szociális, érdekvédelmi vagy politikai területen,
akkor az alábbi címre várjuk jelentkezésedet: kalmarszilard(kukac)gmail.com
  •  
  •  
  •  
  •