64 milliárddal tartoznak a kórházak

Négy szervezet – ETOSZ, (Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete), Orvostechnikai Szövetség, MediKlaszter, HIVDA –  levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz az intézkedését kérve, hogy még idén hozzájussanak lejárt kórházi követeléseik összegéhez.

A napi.hu értesülése szerint egyetlen hónap alatt 6 milliárddal nőtt a lejárt tartozások értéke, az adósság több mint kétharmadának már több mint két hónapja lejárt a fizetési határideje. A csőd árnyékába került beszállítókat képviselő szervezetek végső elkeseredésükben fordultak Orbán Viktorhoz.

A szakszövetségek szerint az adósságnövekedés dinamikája alapján biztosra vehető, hogy kormányzati beavatkozás nélkül a tartozások volumene év végére meghaladná a 70 milliárd forintot.
Ilyen mértékű adósságállománnyal már öt éve nem szembesültek a kórházak és beszállítóik – írják.

A levélben arra is felhívják a figyelmet, hogy az átalakítás csak az egészségügyre fordított közkiadások növelése mellett hozhat eredményt, a dologi kiadásokra az elmúlt években nem jutott kellő anyagi erőforrás.

Ezért is fokozódott az adósságnövekedés dinamikája, annak ellenére, hogy a hivatalos statisztikai adatok szerint az orvostechnikai beszállítók az áraikban nem tudták érvényesíteni sem a késedelmes fizetések, sem a forint leértékelődésének költségeit – magyarázzák a szakszövetségek.

A kimagasló volumenű adósságállomány már a közepesen tőkeerős beszállítók számára is működési kockázatot jelent, a mikro-, kis-,
és közepes vállalkozásokat pedig rövidesen csődbe viheti.

A kifizetésekkel kapcsolatos bizonytalanság ezáltal a betegellátásban is zavarokhoz vezethet, továbbá nemzetközi versenyhátrányt okoz a kormány által kiemelten támogatott hazai egészségipar számára – hangsúlyozzák a beszállítókat képviselő szervezetek.

Úgy vélik, az egészségügyi ellátás színvonalának emelése minden érintett szereplő közös érdeke, a szükséges intézkedések kidolgozása és eredményes végrehajtása pedig rendkívül összetett feladat, amelynek előkészítését az egészségipar szakmai szervezetei továbbra is készek szakértelmükkel támogatni – hangsúlyozzák végül.

Napi.hu

  •  
  •  
  •  
  •