80 százalékos állami bérpótlás – Szlovákiában gazdasági elsősegélyt nyújt az új kormány

A múlt héten megalakult új szlovák kormány nem volt tétlen, vasárnap már ismertette az első szociális csomagot, ami a járvány által okozott gazdasági és szociális problémák enyhítését célozta meg. Ennek során a munkavállalók és a munkáltatók egyaránt anyagi támogatásra számíthatnak.

Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök „gazdasági elsősegélynek” nevezte a csomagot, elmondása szerint mindazokon igyekeznek segíteni, akik a szigorú korlátozások miatt jelenleg nem tudnak dolgozni, vagy pedig átmenetileg leállt a vállalkozásuk – adja hírül az Új Szó.

80 százalékos állami bérpótlás a dolgozóknak, akiknek bezárt a munkahelye – ez az egyik legfontosabb eleme az „elsősegélynek. Ez az intézkedés egészen a krízishelyzet végéig érvényben marad.

További fontos intézkedés, hogy az egészségügyi állapotuk miatt karanténba került személyek táppénzre számíthatnak, aminek összege az első naptól kezdve a bruttó bérük 55 százaléka. Mivel ezt korábban 10 napig a munkáltatónak kellett állnia, a rendkívüli helyzet miatt, ezt az állam átvállalja. Az ápolási segéllyel kapcsolatban is hasonló lépést tesz az Igor Matovič vezette kormány. Azok, akik kénytelenek voltak otthon maradni 11 év alatti (súlyos betegség esetén 18 év alatti) gyermekükkel az iskolabezárások miatt szintén bruttó bérük 55 százalékát kapják kézhez.

Az új szlovák kormány a vállalkozásokról sem felejtkezett el. A gazdasági elsősegély csomagban azokat a vállalkozásokat is segítik, akik jelentős kiesésekkel ugyan, de tudnak működni a vírushelyzet ideje alatt.

Azok, akik 20 százalékos kiesést könyveltek el, az állam 180 euróval száll be az alkalmazottak bérének kifizetésébe. Több mint 40 százalékos kiesés esetén ez az összeg alkalmazottakként 300 euró, 60 százalék feletti kiesésnél 420 euró, 80 százalék felett pedig 540 euró.

Matovič a gazdasági elsősegély bejelentésekor hangsúlyozta, hogy ezek az összegek csakis áprilistól érvényesek, márciusra körülbelül ennek a felét fizetik majd ki. A kifizetések a tervek szerint április 15-től kezdődnek. A vállalkozóknak továbbá kedvező hitelfelvételi lehetőséget is kívánnak biztosítani a kereskedelmi bankok segítségével. Az Új Szó tájékoztatása szerint a bejelentett csomag havi 1,5 milliárd euróba kerül a szlovák államnak.
További részletek.

Fotó: TASR

Ha érdekel a radikális hangvételt vállaló újságírás és hírszerkesztés,
szívesen foglalkoznál alapos és igényes tényfeltáró anyagok írásával
esélyegyenlőségi, szociális, érdekvédelmi vagy politikai területen,
akkor az alábbi címre várjuk jelentkezésedet: kalmarszilard(kukac)gmail.com
  •  
  •  
  •  
  •