A “cigányterrorozás”, avagy a tudatos gyűlöletkeltés

A híradásokból értesülhettünk a Törökszentmilóson történtekről, hogy egy feltehetően bódult állapotban lévő férfi egy trafikban minden ok nélkül brutálisan megtámadott két férfit, akiknek innen is jobbulást kívánnék ismeretlenül. Az elkövető cigány származású volt, így a hazai szélsőjobb egyből meglovagolta a témát és erőfitogtatást, vonulást szervezett a településre.
A vonulást az a Mi Hazánk szervezi, amely párt nagyon hasonlít a régi Jobbikra. A kommunikációjuk, lakossági fórumaik főként csak uszításokból, gyűlöletkeltésekből állnak. Az olyan témáikat, mint a „cigányterror” vagy a „homoszexuális propaganda” a közbeszéd témájává akarják tenni, mintha valós problémák lennének, de nyilvánvaló, hogy csak a rasszista, kirekesztő nézeteket valló szavazókat akarják megszólítani, felbőszíteni.
Bennem (és még sok más emberben) joggal merül fel a gyanú, hogy a Fidesz pénzeli őket, ugyanis a párt támogatottsága 1% körül mozog, de állításuk szerint a szimpatizánsok támogatásából (Mégis milyen erkölccsel rendelkezik az, aki velük szimpatizál?) tudtak venni óriásplakátokat. A másik, hogy a Fidesznek szüksége van egy olyan pártra, ami aktívan tevékenykedik, és tőlük jobbra helyezkedik el, hogy a szélsőjobboldali vádat le tudják mosni magukról.
Toroczkai László az ezzel a témával kapcsolatos sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy két cigány család már régebben is terrorizálta Törökszentmiklós lakóit a hatóságok inkompetenségére rámutatva, hogy ezzel még nagyobb félelmet keltsen. Mondandójában a várost vezető jobbikos polgármestert is hevesen bírálta. Pártja megoldásként a szibériai bérrabtartást javasolja.
Nem tudni, hogy vonulásuk mekkora tömeget mozgatott volna meg, mert azt szerencsére a rendőrség betiltotta, de nyilvánvaló, hogy még enélkül is nagy figyelmet kapott a gyűlöletpropaganda. Ennek volt és van sok pártolója, így könnyen bekövetkezhet, hogy újra lesznek a régi Jobbik alatt megszokott cigányellenes demonstrációk, tüntetések és sajnos az sem kizárt, hogy újra rasszista indítatású bűncselekményekre fog sor kerülni.

Kovács Márkó
Munkások Újsága

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük