A Fidesz-recept

A Fidesz gazdasági kormányzása megteremtett egyfajta makrogazdasági stabilitást, amelyet sokan dicsérnek. És valóban, a Gyurcsány-korszak gazdasági összeomlásához képest a magyar költségvetés stabil, a gazdaság bővül, az infláció alacsony, a foglalkoztatás és a bérek emelkednek.

Nézzünk azonban mögé, mire támaszkodik ez a relatív stabilitás? Egy nem régiben kijött KPMG-tanulmány szerint nem lett volna egyáltalán gazdasági növekedés, ha nem kapna Magyarország folyamatosan hatalmas Európai Uniós transzfereket. Éveken át a nemzeti össztermék (GDP) 6-7 százalékát kitevő pénzekből sikerült 3-3,5 százalék körüli növekedéseket elérni. Szintén e tanulmány szerint 175 ezer új munkahelyet is köszönhetünk a fent említett uniós támogatások keresletnövelő hatásának.

Ezek a források elvileg fejlesztésre, szerkezetváltásra valók. Ebből sokat nem érzékelünk, a magyar nemzeti átlagtermelékenység nem nagyon javult. Az uniós pénzek hatása elsősorban keresleti volt. Ezen kívül nagyságrendileg 200 ezerrel javult a hazai foglalkoztatási helyzet a Nyugaton munkát vállalt magyarok miatt: ők az uniós statisztikai rendszerben a küldő állam statisztikáit javítják. Ehhez hozzáadhatjuk még a mindenkori 200-220 ezer közmunkást, akik nem nettó adófizetők, hanem eltartottak. Ezzel a három foglalkoztatási adattal gyakorlatilag megmagyaráztuk a hazai foglalkoztatás javulását. Sajnos egyik sem fenntartható.

Az uniós forrásokon kívül extra forrást jelentett még a teljes magánnyugdíj-pénztári vagyon elköltése (körülbelül a GDP 8 százaléka), valamint azok a drámai megszorítások, kiadáscsökkentések, amelyek az egészségügy, az oktatás, az átképzés, a szociálpolitika területeit érintették. Ezek évente a GDP nagyságrendileg 10 százalékát teszik ki, amelyek nagy részét presztízsberuházásokra költik el.

Várhatóan 2019 környékére elfogynak az uniós pénzek, ám szemben a széles körben vallott nézetekkel, azok nem sokkal később, a következő uniós periódusban, ismét bőségesen rendelkezésre állnak majd. És időközben – ha csak népszavazás meg nem akadályozza – bejön a képbe a Putyin elnök által adott Paks2 gigahitel is, amely rövid távon újabb óriási keresleti lökést adhat a gazdaságnak, miközben egy veszélyes, egyoldalú függést teremtő, elavult és drága technológia mellett kötelezi el Magyarországot, miközben ellehetetleníti a Nyugaton már végbement fenntartható energiaforradalmat.

Ez a Fidesz gazdasági receptje. Szinte minden elemében fenntarthatatlan.

 

 

Forrás: http://nepszava.hu/cikk/1131562-a-fidesz-recept