A kormány kinyírja az önkormányzatokat is! Az ellenzék által vezetett polgármesterek helyét újak vennék át

Ez derül ki a tegnap éjjel Semjén Zsolt által benyújtott új salátatörvény-tervezetből. A törvényjavaslat szerint egy tollvonással visszavennék azokat a településeket, ahol a kormánypártok elbukták októberben a választást. A kormány tovább folytatja sajátos módszerét, hogy semmiféle egyeztetés nélkül, most éppen a koronavírusra hivatkozva hoz olyan  döntéseket, melyekkel a hatalmukat tudják kiterjeszteni.

UPDATE: Visszavonták!

Továbbra is az eddigiek szerint lesznek gyakorolhatók a polgármesterek jogosítványai veszélyhelyzetben, a kormány eltekint az erre vonatkozó módosítási szándékától – nyilatkozta Gulyás Gergely szerdán az MTI-nek

Számos jogszabályt módosítanának vele, a veszélyhelyzetre hivatkozva, így a katasztrófavédelmi törvényt is, ami érinti az önkormányzatok önálló döntési jogkörét. A változtatása alapján a választott önkormányzatok és polgármesterek számos kérdésben nem dönthetnek önállóan.

Az eddigi törvény úgy rendelkezett, hogy „(4) Veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének, a fővárosi, megyei közgyűlésnek feladat- és hatáskörét a polgármester, illetve a főpolgármester, a megyei közgyűlés elnöke gyakorolja. Ennek keretében nem foglalhat állást önkormányzati intézmény átszervezéséről, megszüntetéséről, ellátási, szolgáltatási körzeteiről, ha a szolgáltatás a települést is érinti.”

Ez azt jelenti, hogy vészhelyzetben, egy személyben a polgármester döntött. A Semjén Zsolt által beterjesztett törvénymódosítás alapján ezt most úgy változtatnák meg, hogy

4a) A polgármester, a főpolgármester, illetve a megyei közgyűlés elnöke (4) bekezdés szerinti döntéséhez szükséges a megyei, fővárosi védelmi bizottság előzetes jóváhagyása. A megyei, fővárosi védelmi bizottság az előzetes jóváhagyás tekintetében a döntési javaslat beérkezését követő5 napon belül köteles dönteni, amely határidő jogvesztőnek minősül”

Ez azt jelenti, hogy miután határozatlan ideig fenntartható a kormány által elrendelt veszélyhelyzet, így annak hatályáig semmiről nem dönthetnek önállóan a polgármesterek, helyettük a védelmi bizottság hozhat döntést, vagy hagyhatja jóvá a helyi vezetők javaslatait.

Ezzel, egy tollvonással visszavennék azokat a településeket, ahol a kormánypártok elbukták októberben a választást, és a többnyire fideszes politikusokból kinevezett megyei kormányhivatalok vezetői, valamint a védelmi bizottságban ülő honvédségi, katasztrófavédelmi és a rendvédelmi szervek vezetői dönthetnének. Ez utóbbiak a kormány irányítása alá tartoznak.

  •  
  •  
  •  
  •