A közélet durvuló hangneme ellen demonstrálnak civilek

Sétát hirdetett szeptember 25-re az autonómiák és a demokrácia védelméért három civil szervezet.

A szervezők aggódva figyelik a közéleti egyre durvuló hangnemét. Az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Szolidaritás Mozgalom és az Idetartozunk Egyesület azt írta, hogy a kormány ahelyett, hogy a problémákat orvosolná, az állampolgárok adóforintjaiból a társadalom különböző rétegeit hergeli egymás ellen.

Ezt elutasítjuk. Minden magyar állampolgár nemre, korra, szociális helyzetre, származásra, politikai hovatartozásra való tekintet nélkül egyenlő. Ezért a séta résztvevői hitet tesznek a társadalmi béke mellett.

A résztvevők a Kéthly Anna és Bibó István szobrainál (Markó utca – Széchenyi rakpart sarok) szeptember 25-én délután 17h-kor gyülekeznek, ahonnan az Alapvető Jogok Biztosának székházáig sétálnak.

A séta helyszínein elhangzó beszédekben az ombudsman intézményén túl szó lesz a szegények, a kisebbségek jogvédelméről, az egyetemi autonómiáról, az akadémiai és az alkotás szabadságainak demokratikus és alkotmányos igényéről, az önkormányzatok, a bíróságok és az Alkotmánybíróság függetlenségének követeléséről, azaz arról is, hogy jobb intézmények, mint emberek uralma alatt élni.

Harmincöt civil szervezet és két volt ombudsman még május 22-én felhívta a jelölésre jogosult köztársasági elnök figyelmét arra, hogy az alapvető jogok biztosának kiválasztását az ENSZ közgyűlése által elfogadott Párizsi Alapelveknek megfelelően nyilvános és plurális eljárásban folytassa le. Ennek ellenére a jelölésre az érintett szakmai és civil szervezetek bevonása és társadalmi vita nélkül, titkos eljárásban került sor, amely így nem felel meg az intézmény függetlensége követelményének és az azt megillető közbizalomnak.

A sétát meghirdető civil szervezetek várják kezdeményezésükhöz személyek és szervezetek csatlakozását.

Csatlakozni az info@ekint.org, a szervezet@szolidaritasmozgalom.hu, az idetartozunk@idetartozunk.eu illetve az esemény Facebook oldalán: https://www.facebook.com/events/2403266576627604/. lehet.

Ha érdekel a radikális hangvételt vállaló újságírás és hírszerkesztés,
szívesen foglalkoznál alapos és igényes tényfeltáró anyagok írásával
esélyegyenlőségi, szociális, érdekvédelmi vagy politikai területen,
akkor az alábbi címre várjuk jelentkezésedet: kalmarszilard(kukac)gmail.com
  •  
  •  
  •  
  •