A második világháború óta látott legnagyobb katonai bevetés van érvényben Ausztráliában

Mint ismeretes Ausztráliában több mint 8 millió hektár égett le a tavaly októberében kezdődött bozóttüzek miatt. Példaértékű helyi és nemzetközi összefogás indult az állat- és növényvilág megmentéséért, világsztárok, sportolók kezdtek adakozni, fák újratelepítésére nemzetközi kezdeményezés is indult.

Kengurukat és koalákat fogadtak be olyan helyi lakosok, akiknek a házát a tűz elkerülte, de nem tudták a helyi nemzeti parkok vagy állatkertek már befogadni azokat. A különböző nemzeti parkokban működő menedékek kapacitásuk sokszorosán túllépve segítenek leginkább az égési sérülést szenvedett állatokon, ezért az állatorvosok és az önkéntesek mellett az ausztrál hadsereg katonái is segítenek azok mentésében, ellátásában, még akár a túlélő állatok etetésében is.

 Tristan Kennedy/Australian Defence Department/AFP/Getty Images

A vadon élő emlősök közül leginkább a koalák kerültek veszélybe, hiszen ők lomha mozgásuk miatt nem tudtak gyorsan elmenekülni. Több ezer koalával és kenguruval végeztek a bozóttüzek az ausztráliai Galápagos-szigetekként is emlegetett Kenguru-szigeten, amelyen egy egérszerű erszényesfaj és egy kakaduféle túlélése is bizonytalan. A Dél-Ausztrália szövetségi állam partjainak közelében fekvő sziget egyharmada vált a lángok martalékává az elmúlt napokban. A Kangaroo Island Wildlife Park társtulajdonosa, Sam Mitchell szerint több ezer koala veszett oda a szigeten tomboló erdőtűzben. Közben elindult egy vita azzal kapcsolatban, mi szerint félő, hogy a mentett koalák túlságosan közel kerülnek az emberekhez és elveszítik a vadállat jellegüket, hiszen katonai bázisok, állatkertek és magánszemélyek is menedéket nyújtottak ezeknek az állatoknak.

A tűzvész eddig több mint 8 millió hektáron (80 ezer négyzetkilométeren) végzett pusztítást, és az állatok mellett az emberek is veszélyben vannak. Az eddigi adatok szerint 27-en vesztették életüket, köztük három tűzoltó is.
Ausztrália miniszterelnöke, Scott Morrison bejelentette a bozóttüzek okozta károk helyreállítására létrehozott szervezet 2 milliárd ausztrál dolláros (vagyis 410 milliárd forint) támogatását, amit két éven keresztül folyósít az állam a károsultak megsegítésére. A tűzvészben az emberek ugyanis szó szerint mindenüket elveszítették.

Kép:AAP Image/David Crosling

A második világháború óta nem látott legnagyobb katonai bevetés van érvényben. Ez azt jelenti, hogy az ausztrál hadsereg kb. 3000 tartalékos katonát, katonai repülőt és hadihajót bocsát az evakuálásban és a tűzoltásban dolgozó hatóságok rendelkezésére. A mentéseket 101 amerikai és 95 kanadai tűzoltó segíti, és az ausztrál hatóságok további segítséget kaptak Franciaországból, Új-Zélandról Szingapúrból, és Pápua Új-Guinea miniszterelnöke, James Marape is jelezte, hogy egy katonákból és tűzoltókból álló 1000 fős csapatot küld az országba. Az oltási munkákat és az összefogást jól jellemzi, hogy úszómedencés házban élők felajánlották annak vizét az oltási munkálatokra, hiszen néhol csak ez áll rendelkezésre.

Az e hét szerdán kezdődött esőzések segítenek a tűzoltásában, de hogy az egész földrészt sújtó tüzeket mikorra sikerül teljesen eloltani azt egyelőre még senki nem tudja. Ausztráliában ugyanis sorra dőlnek meg a melegrekordok és a nyárból még bő másfél hónap van hátra.

  •  
  •  
  •  
  •