A Népszava végveszélyben

Demján Sándor - forrás: Gránitbank.hu

Elnyomóink kezébe kerülhet a lap

Évek óta tudjuk, hogy nincsen baloldali napilap, de még szocdemnek nevezhető sem igazán. Többször volt kísérlet az MSZP részéről arra, hogy a nagy múltú és világháború előtt még vörös és olvasható Népszavát azzá tegyék. Előfizetésre buzdítottak, párttagoknak kedvezményes előfizetési lehetőséget adtak, akadt hirdetés is a kormányváltás előtt, azonban a gyenge próbálkozások elbuktak. Csináltak egy polgári napilapot, ami még a polgári baloldalon se tudott felnőni riválisai mellé.

Ám remény mindig van! Március végén jelent meg egy hír miszerint az ország „legbaloldalibb” és leghitelesebb vállalkozója beszállna a Népszavába. Ki ő? Demján Sándor. Az az ember, aki milliárdokat keresett az elmúlt évtizedek alatt, minden kormány alatt kapta az állami megrendeléseket, vagyis a mi pénzünkből gazdagodott. Az az ember, aki nyíltan gyűlölte Gyurcsány Ferencet, azért mert Gyurcsány módosította a Művészetek Palotájának szerződését, úgy hogy az Demján (Trigránit Zrt) kevesebbet keresett, ám nekünk – adózóknak – több maradt meg.

Mielőtt valaki azt gondolná, hogy ez április tréfa, sajnálattal közöljük, hogy nem. Demján elképzeléseit pont a Népszavában fejtette ki. A zavaros gondolatai szerint kiváló a kormány által elfogadott Széll Kálmán terv, ami tudjuk jól, hogy semmi más mint népnyúzás, és a szegények és elszegényedők eltiprása minden eszközzel. Nem mellesleg az általuk ezerszer átkozott előző kormányok neokonzervatív-neoliberális megszorító politikájának folytatása. Demján még azt is hazudta az említett cikkbe, hogy önmagát baloldalinak tartja. Itt be kellett volna fejeznünk az olvasást a sírva-röhögéstől…

Az ember azonban gondolkodni kezd, hogy áll a háttérben? Kívülről nézve úgy tűnik, hogy a szövetkezeti tulajdontól a milliárdokig eljutó, Orbánt feltétel nélkül támogató pénzeszsák. Sokan azonban attól félnek, hogy ravaszul itt is a kormányfő mozgatja a szálakat. Miután a sajtótörvénnyel teljes kontrolt szerzett az írott és elektronikus sajtó felett, eljött az idő arra, hogy a másként gondolkodók (értsd: akik őt szívből utálják) utolsó bástyáit is földig rombolja. Mi erre a legalkalmasabb eszköz? Egy magát szocdemnek, balosnak valló napilap, amely olyan „kiváló” baloldaliaknak adhat majd teret, mint Pozsgay, Szűrös, Csintalan vagy Szili. Valaki tehát ki is adta a parancsot: megvenni a lapot! Nem kormánypénzből, kritizálható módon, hanem egy lojális vállalkozó bevonásával. Gyorsan meg is találták Demjánt, aki szépen megveszi; mindeközben pedig azt nyilatkozza, hogy „..a Medgyessy-kormánynak elég volt száz nap, hogy mindent tönkretegyen a teljesen megalapozatlan szociális intézkedéseivel, béremeléseivel” Mondja ezt úgy, hogy még pénzügyi szakértők is azt állítják, hogy nem ezen lépések taszították válságba az országot.

Majd az interjúban jön a többi blődség: adócsökkentést, tanköteles kor leszállítása, jóléti kiadások lefaragása. Pont azok a dolgok, amelyek jelenleg is tomboló csúnya válságot előidézték. Így lesz a Népszava baloldali lap? Ezekkel az üzenetekkel?

Ha érdekel a radikális hangvételt vállaló újságírás és hírszerkesztés,
szívesen foglalkoznál alapos és igényes tényfeltáró anyagok írásával
esélyegyenlőségi, szociális, érdekvédelmi vagy politikai területen,
akkor az alábbi címre várjuk jelentkezésedet: muonszerk(kukac)gmail.com
  •  
  •  
  •  
  •