A radikális baloldalnak köszönhetően nem került hatalomra Orbán haverja Szlovéniában

Szlovániában a legutóbbi országgyűlési választást a kampányát Orbánhoz hasonlóan a “migránsozásra” építő Szlovén Demokrata Párt nyerte, azonban parlamenti többséget maga mögé állítani nem tudott. Emiatt a mérsékelten baloldali pártok számára nyílt lehetőség a kormányalakításra, de a mérleg nyelve a 9 százalékot szerző radikális baloldali Levica (Baloldal) lett, nélküle egyik oldalnak sem lehetett többsége. A párt azonnal nyilvánvalóvá tette, hogy az országban nincs szükség “orbánista” fordulatra, ráadásul már a kampányban kiderült, hogy Magyarországról tisztázatlan úton érkezett támogatás a jobboldal vezető pártkához, ami az országban nagy felháborodást váltott ki.

A Levica második alkalommal került a szlovén törvényhozásba. A párt érdekes szövetsége a fiatal értelmiségieknek, akik egyetemi mozgalmárokból nőtték ki  magukat és a hagyományos baloldali értékeket folyamatosan vállaló és képviselő idősebb baloldaliaknak. Büszkén vállalják az ország antifasiszta örökségét, a “partizánokat”, de nem utasítják el Titót és a Jugoszláv múltat sem. Ennek jelentősége azért van, mert az exszocialista országok fiatal balosai általában a jobboldalt meghazudtoló mértékben mocskolják az elmúlt rendszereket. Szlovéniában ennek a dekadens antikommunizmusnak fordítottak hátat és ennek is komoly szerepe lehet sikerükben.

A Levica a mostani megállapodás szerint külső támogatója lesz az új kormánynak, minisztereket biztosan nem adnak, de államtitkárok delegálása felmerült. A pártszavazás során a küldöttek majd 85 százaléka támogatta ezt a kezdeményezést. Luka Mesec, a fiatal radikális baloldali pártvezető a döntés után úgy nyilatkozott, hogy ezzel a lépéssel hozzájárultak ahhoz, hogy Szlovéniában a kormányzás demokratikus  és átlátható lesz a jövőben.

Munkások Újsága

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük