A vidéki újságok szerepe az önkormányzati választásokban

Ebben az évben október 13-án lesznek megtartva az önkormányzati választások. A Fidesz és az ellenzéki pártok nyilatkozataikból azt vehetjük le, hogy sikerre számít mindkét oldal. Az ellenzéki pártok egyre több helyen állapodnak meg és indulnak közösen. Ennek köszönhetően igen nagy esélyük van nyerni Budapesten és több vidéki nagyvárosban. Ezzel párhuzamosan a Fidesz és a lakájmédia az összefogást próbálja lejáratni és azokat az eseteket emeli ki, ahol nem sikerült megállapodni.

A választások tétje hatalmas, amit mindkét oldalról hallhatunk. Azonban miért is tartják fontosnak? A Fidesz szerint azért kell megnyerni, ahogy Kósa Lajos mondta, hogy Magyarország az Európai Unió legjobb helye legyen, amihez a településeknek is jó helynek kell lenniük. Az ellenzéki pártoktól olyan kijelentések hangzanak el, hogy ez egy jó esély meggyengíteni Orbán rendszerét, és ha visszafoglalják az önkormányzatokat, akkor az a 2022-es kormányváltás első lépése.

Valóban ezekről a témákról kell szólnia egy önkormányzati választásnak? Véleményem szerint nem. Az önkormányzatoknak a helyi közösségek ügyeikkel, problémáikkal kell foglalkozniuk és sokkal jobban tudják mozgósítani a választókat, ha ezekere kínálnak megoldási javaslatokat.

Azonban olyan helyzetben vagyunk, hogy vidéki újságokból nem lehet egy hiteles, átfogó képet kapni a kistérségeket érintő dolgokkal kapcsolatban, ugyanis a Fidesz érdekeit képviselve a kormánypártok helyi szervezeteinek pozitív eredményeiről és a városvezetéseiről számolnak be főként és az ellenzéki politikusok, kritikus vélemények nem kapnak sok szerepet. A kritikus vidéki hírforrásokból nagyon kevés van és előfordult már, hogy megpróbálták a működésüket ellehetetleníteni, amire jó példa a Szabad Pécs esete.

Ez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a Fidesz vidéken ennyire nagy támogatottsággal rendelkezik és a helyi ellenzéki politikusoknak a fogadóóráin, lakossági fórumain mennyi hazug vádakkal kell szembenézniük, ami szinte egy alternatív valóság. Gondoljunk csak arra, amikor az összes megyei újság lehozta ugyanazt az Orbán Viktorral készített interjút, amit a címlapukon harangoztak be.

Nem túlzás kijelenti, hogy vidéken nincs sajtószabadszág, hiszen az összes megyei lap az állítólagosan nemzetstratégiai célt szolgáló KESMA tulajdonában van és pártfüggetlennek egyáltalán nem mondhatóak, nagy a politikai befolyás. A nagy felháborodást keltő kormányzati kijelentések, törvényhozások kritikái, ellenvéleményei sosem jelennek meg. Jól látható, hogy ezeket az újságokat a hatalom irányítja és még csak a látszatra sem akarnak adni, hogy ez nem így van. Külsőleg is teljesen megegyeznek, nincs semmi különbség.

Ez azért nagy probléma, mert rengeteg ember tájékozodik a megyei lapokból, így nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a választokhoz milyen információk jutnak-, illetve nem jutnak el.

Kovács Márkó

Ha érdekel a radikális hangvételt vállaló újságírás és hírszerkesztés,
szívesen foglalkoznál alapos és igényes tényfeltáró anyagok írásával
esélyegyenlőségi, szociális, érdekvédelmi vagy politikai területen,
akkor az alábbi címre várjuk jelentkezésedet: kalmarszilard(kukac)gmail.com
  •  
  •  
  •  
  •