Home Valami történt... Ahogy Angyalföldön nem hoztunk létre “no-go zónát”, úgy Zuglóban sem fogunk

Ahogy Angyalföldön nem hoztunk létre “no-go zónát”, úgy Zuglóban sem fogunk

1661
0
SHARE

Kovács Miklós Ahmeddel, a Magyar Iszlám Közösség alelnökével beszélgetett a Munkások Újsága

Pár szót tudsz mondani magadról?
Kovács Miklós vagyok, magyar származású, magyar állampolgár. Budapesten születtem, tehát nem a múlt héten szöktem át a kerítésen. 2003 óta vagyok muszlim, 2013 óta vagyok a Magyar Iszlám Közösségnél, a Közösség alelnöke vagyok és én látom el az imámi teendőket a budapesti mecsetünkben.

Most éppen amiatt félnek sokan, hogy Zuglóban lesz egy mecset. Nekik mit mondasz? Tényleg félni kell tőletek?
Eddig is volt mecsetünk a XIII. kerületben, ott sem kellett tőlünk félni. Csak egy kerülettel odébb költözünk egy nagyobb épületbe, mivel a mostani mecsetünket kinőttük. Ahogy Angyalföldön nem hoztunk létre “no-go zónát”, úgy Zuglóban sem fogunk. Mi csak a törvény adta szabad vallásgyakorlás jogával élünk. A megvásárolt épületünk egy átlagos kinézetű nagyobb családi ház. Régen wellness központ működött benne. Szerintem senkit nem fog az zavarni, ha mostantól kezdve nem szaunázni, hanem imádkozni járnak majd oda az emberek.

A hazai muszlimok hogy élték meg, hogy egyik napról a másikra a politika célkeresztjébe kerültek? Nőtt a rejtőzködő hazai muszlimok aránya?
Derült égből villámcsapásként ért minket. A menekültválság elején már előrelátható volt, hogy az iszlám vallást és a muszlimokat egészében is össze fogják mosni a menekültválsággal, és a gyűlölet minket is el fog érni. Nehéz időszakon vagyunk túl, de még nincs vége. A gyűlölet szellemét kiengedték a palackból, és már nagyon nehéz lesz ezt visszazárni. A legszomorúbb, hogy egyes személyek, pártok politikai haszonszerzésének esett áldozatul a kb ötvenezer Magyarországon élő muszlim. A bukott népszavazás után a kormányzati kommunikáció érezhetően szépen lassan leáll a migráns-muszlim témával, viszont a lakosság általuk gyűlölettel megfertőzött részében még évekig ott fog maradni. Vannak sokan olyan magyar muszlimok akik ha tehetik nem vállalják fel nyilvánosan azt, hogy ők muszlimok. Teljes mértékben meg tudom érteni ezen döntésüket.

Milyen a viszonya a muszlimokhoz a hazai keresztény egyházaknak? Ők is terjesztik a sok ostobaságot?
A múltban egyedül a Hit Gyülekezete volt kifejezetten iszlámellenes keresztény egyház. Mára már más keresztény egyházaknál is felütötte fejét az iszlámellenesség. A katolikus egyházban találhatók iszlámellenes és az iszlámmal megértő álláspontot képviselő egyházi méltóságok. A leginkább iszlamofób katolikus egyházi méltóság Márffy Gyula veszprémi érsek. Ő a menekültellenes népszavazás kampányában egy vádiratot is írt az iszlámról, amit a veszprémi KDNP terjesztett a városban. Az ő ellentéte az egyházon belül Beer Miklós váci püspök, aki Ferenc pápa megértő és szeretetre épülő álláspontját képviseli. Különböző egyházmegyékben ismerünk papokat akik kifejezetten szimpatizálnak az iszlámmal. A református egyházban szintén vegyes hangok voltak. Az evangélikus egyház és az Iványi Gábor által vezetett methodista egyház az a két keresztény közösség, ahonnan egyáltalán nem hallottunk semmilyen iszlámellenes megnyilvánulást.

Magyarországon milyen arányban vannak az egyházon belül magyarországi muszlimok és milyen az aránya a bevándoroltaknak? Ők jellemző módon honnan és mikor érkeztek? Milyen a viszony az iszlám radikalizmushoz?
Az iszlámra áttért magyarok száma országosan pár ezer fő maximum. A vegyes házasságból születettek muszlimok is a magyarok közé sorolandók, mivel elsődlegesen magyar az anyanyelvük, itt születtek, itt nevelkedtek. A muszlimok többségét a bevándorlók teszik ki. Sokan az előző rendszerben jöttek tanulni és itt telepedtek le. De ma is sokan Magyarországot választják lakóhelyüknek. Talán a legnagyobb muszlim nemzetiséget az arab országokból jövők teszik ki, utánuk a törökök, de a világ minden tájáról élnek nálunk muszlimok. A Nyugat-Európában sajnos sokszor tapasztalható radikalizmus nem jellemző a magyarországi muszlimokra. Nincs kizárva, hogy akad egy-két radikálisan gondolkodó személy, de tömeges, illetve közösségi szinten nincs.

Te is elég keményen el szoktad ítélni az iszlám szélsőségeseket. Miért teszel így?
Mert ahogyan gondolkodnak és cselekednek az ellentétes az iszlámmal, és nekünk muszlimoknak okozzák a legnagyobb kárt.

Kalmár Szilárd