Átverés a Jobbik béruniós kezdeményezése

Az Európai Bizottság határozata egyértelműen kimondja, hogy az ellenzéki párt polgári kezdeményezése nem vonatkozhat a fizetésekre. Azt a Jobbik is elismeri, hogy egyik napról a másikra nem tud megváltozni a magyar bérhelyzet, ugyanakkor úgy vélik: jelen pillanatban nincs jobb eszközük a változás elindítására.

Tudjuk, hogy ez egy átverés, ugye?- – kérdezett vissza Lattmann Tamás nemzetközi jogász az ATV műsorában, amikor Havas Henrik arról kérdezte, tudja-e mi az a bérunió. A kezdeményezés a Jobbikhoz köthető, az ellenzéki párt idén tavasszal kezdett kampányolni a témával.

Vona Gábor pártelnök aztán a múlt hónap végén jelentette be, hogy az Európai Bizottság engedélyezte pártja béruniós kezdeményezését, ezért augusztus 20-án nagyszabású kampányba kezdenek, hogy összegyűjtsék a szükséges 1 millió aláírást az uniós tagállamokban.

„A cél a bérek felzárkóztatása a nyugat-európai bérekhez, az uniós csatlakozás idején a magyar dolgozók legnagyobb vágya talán éppen ez volt” – fogalmazott Vona Gábor.

Felmerül a kérdés: kiharcolható-e pusztán egy népszavazással a kelet-európai fizetések nyugati szintre hozása? Természetesen nem, és ezt a Jobbik is tudja. Gyöngyösi Márton, a párt országgyűlési képviselője az atv.hu-nak úgy fogalmazott:

„Természetesen nem arra gondoltunk a béruniós kezdeményezésünk elindításakor, hogy egyik napról a másikra változik a magyar bérhelyzet brüsszeli bürokraták kinyilatkoztatásra, és azt sem, hogy egyik napról a másikra eltűnnek azok az évszázados gazdasági strukturális különbségek, amelyek fennállnak a magyar és a nyugati gazdaságok között”.  A politikus szerint ugyanakkor a kezdeményezéssel el lehet indulni a kívánt úton.

„27 év mulasztását igyekszik bepótolni a Jobbik ellenzékből, egy – elismerem – tökéletesnek jóindulattal sem mondható eszközzel, egy uniós polgári kezdeményezéssel” – magyarázta lapunknak az ellenzéki párt országgyűlési képviselője.Hozzátette: „ha ennél tud nekem bárki jobb eszközt mutatni arra, hogy egyszerre mutassunk rá a komplex probléma minden elemére, az elhibázott térségbeli gazdaságpolitikára, az elhibázott uniós kohéziós politikára, a posztszocialista felzárkózási modell teljes csődjére, az szóljon”.

Átverés?

A technikai kérdéseket firtatva Gyöngyösi az atv.hu-nak elmondta: „Plakátokat – a Fidesz legújabb alkotmánysértő törvénye miatt – nem helyezünk ki, de minden egyéb eszközzel gyűjteni fogjuk az aláírásokat: az online aláírásgyűjtés érdekében internetes kampányt indítunk, a papír alapú aláírásgyűjtést pedig személyesen, házról-házra, standolással fogjuk majd végezni, itthon, és ahol csak lehet, partnerek bevonásával az egész Európai Unió területén”.

Az Gyöngyösi válaszaiból is kitűnik, hogy a Jobbik sem vár csodát az aláírásgyűjtéstől és az esetleges népszavazástól, de térjünk vissza Lattmann Tamás cikk elején idézett szavaihoz! Mint idéztük, a nemzetközi jogász nem kevesebbet állít, mint hogy a Jobbik egész kezdeményezése egy átverés. „Meg lehet nézni az Európai Bizottság határozatát, amivel engedélyezte az aláírásgyűjtést.

Az 1. cikk 2. bekezdése nagyon világosan kimondja, hogy ez a kezdeményezés és a támogató aláírások sok mindenre vonatkozhatnak (többnyire munkavállalói jogok – a szerk.), kivéve a bért. Ez egy átverés, ez egy PR-trükk” – fogalmazott Lattmann.

A nemzetközi jogász szerint amit most látunk, az csak egy ügyes trükk a Jobbik részéről. „És mivel a végén nem lesz belőle semmi, majd az lesz a kommunikációs mondás, hogy az EU elgáncsolta, pedig milyen csodálatos volt” – mondta.

MSZP: kamu és a hazug

Ujhelyi István szocialista EP-képviselő Lattmannál is keményebben fogalmazott a Jobbik kezdeményezése kapcsán. Szerinte a béruniós kampány szakmailag “kamu és bugyuta”, politikailag pedig “förtelmesen demagóg és hazug”. A politikus kedden úgy fogalmazott: a béreket nem az Európai Unió határozza meg, így az európai polgári kezdeményezésnek – az aláírások összegyűjtése esetén – sem lesz következménye.

Szerinte egészen elképesztő pálfordulás történt a Jobbikban, hiszen néhány éve még a Jobbik korábbi alelnöke (Novák Előd) uniós zászlót égetett azon a rendezvényen, amelyen Vona Gábor pártelnök arról beszélt, népszavazáson kell dönteni az uniós kilépésről. Hozzátette: “zászlóégetőkből, de illiberálisokból sem lesznek európai demokraták”.

 

 

 

 

 

 

Forrás: http://www.atv.hu/belfold/20170810-lattmann-atveres-a-jobbik-berunios-kezdemenyezese