Az amerikai drónháború halálos áldozatainak titkos jegyzéke

A Pentagon szerint az amerikai légicsapások Szomáliában nem öltek meg civileket, amióta Trump elnök fokozta a shabab militánsok elleni támadásokat két évvel ezelőtt.
Az Amnesty International ötöt vizsgált a 2017 óta Szomáliában drónokkal és személyzet vezette repülőgépekkel végrehajtott több mint száz támadásból, és úgy találta, hogy ebben a kis mintában is legalább 14 civilt öltek meg.
A Pentagon azt mondja, hogy az Iszlám Állam ellen harcoló, USA-vezette koalíció légicsapásai Irakban és Szíriában, január végéig legalább 1257 civilt öltek meg.
Az Airwars egyetemi bázisú megfigyelő csoport becslése szerint ezek a csapások ezekben az országokban legalább 7500 civilt öltek meg.
Ezek a diszparitások mutatják, milyen kevéssé érti az amerikai közönség a főként távirányítású drónokkal vívott légiháború humán költségét. A terrorizmus elleni harc fő fegyvere több mint tíz éve a drón. A drónok amerikai életek kockáztatása nélkül gyilkolják a szélsőségeseket, és a küzdelmet a hazai fronton sterilnek tüntetik fel. De a támadásokban megölt civilek számát titok fedi.
Trump elnök megnehezítette ennek a leleplezését, megengedve, hogy a CIA titokban tartsa, hány civilt öltek meg az ügynökség légicsapásai az afgán, iraki és szíriai háborús zónákon kívül, olyan helyeken, mint Jemen, Pakisztán és Észak Afrika jog nélküli határövezetei.
Barack Obama elnök agresszíven növelte a drónok felhasználását ezekben a légitámadásokban. Láthatólag eljutott azonban annak a megértéséig, hogy nagyobb átláthatóságra és elszámoltathatóságra van szükség, és nyomás alatt bizonyos ésszerű biztosítékokat léptetett életbe.
Köztük volt egy 2016. júliusi rendelet, amely kötelezte a kormányt évente nyilvánosan jelenteni a civil áldozatok számát ezeken a területeken.
Mr. Trump ezt a rendeletet ebben a hónapban érvénytelenítette. A Nemzetbiztonsági Tanácsa azt feleslegesnek nevezte, mert a Kongresszus törvényt fogadott el, amely kötelezte a Pentagont nyilvánosan jelenteni a műveleteiben megölt minden civilt. Ez a törvény azonban csak a Pentagonra vonatkozik, a Mr. Trump alatt bővített, külön CIA drónkampányra nem.
Szakértők szerint Trump elnök alatt a légicsapások Afganisztánban, Irakban, Szíriában, valamint Szomáliában erősen fokozódtak. Jemenben nem világos, hogy milyen mértékben felelősek az amerikaiak, a Szaúdi-Emirátus koalícióhoz képest. Afganisztánban a civileket gyilkoló vagy megsebesítő amerikai támadások 2018 első kilenc hónapjában az előző év megfelelő időszakához képest több mint megkétszereződtek, és több mint 150 civilt öltek meg az ENSZ afganisztáni közreműködési missziója szerint.
Mr. Trump is erodálta a civil áldozatok korlátozását. Hivatalba lépése óta érvénytelenítette azokat a szabályokat, amelyek megkövetelték, hogy a hadsereg és a CIA olyan harctereken kívül működő egységei, mint Afganisztán és Irak, korlátozzák a célpontjaikat a magas szintű militánsokra az egyszerű gyalogosokkal szemben. A kifejlesztett ügynökségközi jóváhagyási eljárást is hatálytalanította, nagyobb hatáskört adott a katonai parancsnokoknak dróntámadások elrendelésére.
Még a korábbi szabályok mellett is, bármilyen pontosak a fegyverek, bármilyen gondosak a tervezők, bármilyen képzettek a harcosok; hibák, téves hírszerzés, sőt kiszámított döntések mégis gyakran vezetnek oda, hogy civileket ölnek meg. A hivatalos adatok a hiány és az őrjítő bizonytalanság között lehetnek, és a civil halálesetek számát csökkentő biztosítékok elégtelenek.
A hadsereg fejlett rendszert alkalmazott a polgári áldozatok számának minimalizálásához. Megkövetelték, hogy a támadás megindítása előtt a fegyveres erők “közel biztosak” legyenek abban, hogy civileknek nem ártanak. De a The Times és mások jelentései 2017-ben azt mutatták, hogy a Pentagon Irakban sokkal több civilt ölt meg, mint amennyit elismert.
Az Obama-kormány becslése szerint két hivatali időszaka alatt 542, a nagy háborús zónákon kívül végrehajtott dróncsapás során megölt civilek száma 64 és 116 között volt. Micah Zenko, egy új könyv, a “Clear and Present Safety” (Világos és jelenlegi biztonság) társszerzője, a valódi értéket 324-nek számítja.
A drónok, minden hibájuk mellett is kevésbé válogatás nélküliek, mint a B-52-esek vagy bármely más fegyver. De a drón is csábító eszköz, potenciálisan kísérti az elnököket és a katonai parancsnokokat arra, hogy kellő megfontolás nélkül okozzanak súlyos kárt.
Az átláthatóság és a civil halálokért való elszámoltathatóság hiánya segíti az ellenséget hamisan beállítani a helyzetet, nehezíti, hogy a szövetségesek védelmezzék az amerikai akciókat és rossz példát mutat más országoknak, amelyek gyorsan veszik fel a fegyvertárukba a drónokat. Ez háborús bűnöket is eredményezhet, mint egyes bírálók állítják.
A Kongresszusnak jobb adatokhoz szükséges ragaszkodnia a Pentagon főellenőrének a vizsgálatakor a civil áldozatok jelentése során.
Kockázat nélküli harc nem létezik. A drónos harc esetén a kockázat nagy része ártatlanokat sújt. Az amerikaiaknak érteniük kell ezeknek a kockázatoknak a teljes árát és következményeit.

Megjelent:
https://www.nytimes.com/2019/03/30/opinion/drones-civilian-casulaties-trump-obama.html

(Ford. Szende Gy.)

Logó                                          AZ ESEMÉNYRŐL BŐVEBBEN, CSATLAKOZÁSI LEHETŐSÉG!!!

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük