Az együttműködésnek akkor van értelme, ha az szól is valamiről!

Ostoba antikommunista hiszti kísérte azt a bejelentést, hogy Karácsony Gergely egy gesztusértékű együttműködési megállapodást írt alá két radikális baloldali formációval a Balpárttal és az Európai Baloldallal.
Tette ezt azért, mert világszerte több olyan politikai próbálkozás is van, ahol az ilyen jellegű pártok akadályozták meg a szociális katasztrófát vagy legalább mérsékelték annak káros hatásait. Európa legtöbb országában megbukott a szociáldemokrácia, amely a kétezres évek elején szembefordult saját alapértékeivel. Mára bebizonyosodott, hogy a hagyományos baloldal – amely másfélszáz éve jelen van a politikában – nélkülözhetetlen tényező. A brit baloldal Corbyn vezetésével ma már újra vörös, Portugáliában és Görögországban meghatározó tényező a radikális baloldal, de masszívan jelen van Spanyolországban, Franciaországban, Hollandiában, Németországban is. Ahol nincs vagy gyenge, ott a szélsőjobboldal foglalja el a helyét.
Magyarországon sincs ez másként. A rendszerváltás után minden baloldali értéket a történelem szemétdombjára vetettek. Ellenségként vagy bolondként kezelték azt, aki a valódi baloldalt vissza akarta hozni a politikába. Miközben a romagyilkosságoktól induló, a neonáci örökséggel máig sem szakító szélsőjobb támogatását ma már hangosan követelik liberálisok, aközben egy gesztus a valódi baloldal irányába hisztirohamot vált ki ugyanezen közegben. Az egyik üvegplafont segítik áttörni, a másikat pedig igyekeznek minden eszközzel megkeményíteni.
A 2018-as választás súlyos politikai katasztrófára irányítja rá a figyelmünket. Az önmagát demokratikusnak hívó ellenzék szociális és társadalmi tartaléka elfogyott, a legtöbb helyen már embereik sincsenek. Sok helyen azért marad a kormánypárt, mert már képtelenek vele szemben valódi alternatívát mutatni. Lakhelyemen Józsefvárosban, ami nyerhető lenne, helyileg ismeretlen embereket próbálnak indítani, akik veresége borítékolható. A “civilek” mégis őket próbálják helyzetbe hozni. Mindez azt jelenti, hogy egyértelmű módon járulnak hozzá a kormánypárt győzelméhez milliókat költve kampányokra. Mi ez, ha nem az Orbánnal való kollaboráció minősített esete? És hány ilyen hely lehet az országban? Sok, nagyon sok.
Aláírója voltam Karácsony Gergellyel a Balpárt részéről ennek az említett megállapodásnak. Sokat attól nem reméltem és ma se remélek, főleg nem azok után, hogy amellett a miniszterelnök-jelölt csak úgy állt ki, hogy hangsúlyozta ellenérzéseit, sőt azt is, hogy ő kifejezetten antikommunista. Ha ő késztetést érez arra, hogy elhatárolódjon, akkor ennek az egésznek semmi értelme. Ha komolyan gondoljuk, akkor nem a végét kellene várni a kialakult hisztikampánynak, hanem tovább kell építeni az együttműködést. Mert mi fontos szociális problémák képviselői vagyunk és elvárjuk, hogy partnereink támogatóak legyenek ebbe az irányba. Nem voltunk és nem is leszünk potyautasok sehol, valódi társadalmi bajokra valódi megoldásokat követelünk listás képviselői helyek helyett. Elvárjuk azt, hogy ezt komolyan vegyék, hasonlóan politikai elveinkhez.

Kalmár Szilárd
Balpárt

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük