Az emberek pénztelensége világszintű zavargásokhoz fog vezetni

Handa banda

Immáron egy hónapja csak úgy repkednek a gigantikus számok, amelyek a kormány elkötelezettségét hivatottak demonstrálni a koronavírus-járvány nyomán érkező gazdasági válság enyhítésében. A “csomag” neve: gazdaságvédelmi akcióterv.

Közel negyven intézkedés született, amelyeknek négy közös ismérve van.

  • Először is, egyik sem tartalmaz semmilyen friss pénzt.
  • Másodszor, többnyire valamilyen adóféle csökkentését, vagy elhalasztását jelentik.
  • Harmadszor, mindegyik valamilyen ködös jövőben értelmezhető.
  • Negyedszer, szociális tartalma gyakorlatilag egyik intézkedésnek sincs.

Illusztráljuk ezt a törlesztési részletek esetével! Ebbe a projektbe egy vasat sem tett bele a kormány (a bankszféra sem!), de ennek százmilliárdjait szívesen beledicsekszik a médiába.

Valójában a moratórium alatt is “dolgoznak” a kamatok, azaz a kedvezményezettek majd emeltebb összegeket és tovább kell fizessenek. Más kérdés, hogy ez most sokaknak jól jön, csak hosszabb távon őrült drágán. Lényegében az uzsora logikáján fut ez a történet.

Fentiekből több következtetés is levonható.

Mindenekelőtt az, hogy a kormány a gazdasági szereplők közül kizárólag a munkaadókat kívánja – legalább látszatra – menteni, a munkavállalókkal tulajdonképpen nem, illetve csak közvetve törődik. Más szavakkal szólva, a gazdasági válságtól fél a kormány, a szociális válságtól nem. A vak ló bátorságával…

A kormány lényegében semmilyen érdemi vésztartalékkal nem rendelkezik, az összesöpörhető csekélyebb összegeket pedig a Kínából származó védelmi eszközökre panamázza el. Ezek volumenéről csak mesék szólnak, hiszen a lakosság ebből semmit nem láthat. Az árakat sem ismerjük, bár lenne mit összehasonlítani, hiszen az emberek a korábbiak átlagosan tízszeres árán találnak maszkokat a feketepiacon, sőt, az önkormányzatok egy része is képes volt beszerezni számottevő mennyiségeket.

Létezik viszont egy konkrét bevételi forrás, ami elvileg a magyar embereket illetné, ez pedig az EU pénze. Valójában ez se igazán friss pénz, de aktív pénz, azaz nem valaminek az elengedése, hanem igazi, átcsoportosítható, megkapható, több milliárdos, csengő-bongó euró-segély, készpénzben. Csupán a korábbi felhasználási célokról kell szép levelekben lemondani, s máris locsolható ez a pénz az adott kormány szándékai szerint. A kormány igen gyors és határozott volt e téren, hiszen a vonatkozó elképzeléseket az Európai Bizottság szélsebesen elfogadta, s mindenki megrökönyödésére hazánk most kétszer akkora segélyt kap, mint a járvány által a tönk szélére került Olaszország.

Egy szó mint száz, masszív, külső forrásként kizárólag az EU van segítségünkre, ezen felül a magyar kormány csak handabandázni tud. Ezt elégelték meg a Magyarországon működő multik, s ultimátumot adtak Orbánnak: ha most azonnal nem nyitja meg a költségvetési (értsd: EU) pénzcsapot, akkor május elsejére tömegével rúgják ki a dolgozóikat. Az ígéretcsapból ugyanis egy árva fillér sem csordult ki.

A világ legjelentősebb közgazdászai szinte konszenzusban mondják: a mostani válságot, amely elsődlegesen szociális válság formáját ölti, kizárólag jövedelmi intézkedésekkel lehet hűteni. Nemes egyszerűséggel sok-sok pénzt kell juttatni az embereknek, a családoknak, mert a cégek igen nagy része nem lesz menthető. A munkanélküliségi ráták kúsznak az egekbe. Mire kialakulnak az új gazdaság körvonalai, addig a szociális feszültségek a lőporos hordók szerepét töltik be, s ha a kormányok ezt nem veszik elég komolyan, akkor az emberek pénztelensége világszintű zavargásokhoz fog vezetni. Nem tudni, hol pattan ki az első szikra, de ez ma már bármelyik pillanatban bekövetkezhet.

A multik esetleges lecsillapítása kevés lesz a védelemhez.

– bankski –

  •  
  •  
  •  
  •