Az Orbán-rezsim kísérlete az internetes tartalmak cenzúrázására

internetcenzura

Egyre többen és egyre jobban érzékeljük a jelenlegi kormány diktatórikus törekvéseit arra, hogy lehetőleg mindent és mindenhogyan uraljanak a média világában Magyarországon. Első szörnyszülöttjük a Szalai Annamária által vezetett NMHH (Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság), leánykori nevén a Médiatanács, amely informálisan már létezik, de formálisan csak a nyáron kezdi meg igazán a működését – azaz a büntetések kiosztását és a kormánynak nem tetsző médiumok ellehetetlenítését. Ez a testület volt, amely elsőnek „kiverte a biztosítékot” az embereknél, amelynek létezése gerjesztette az első komolyabb civil tüntetést a kormány ellen és segítette az Egymillióan a magyar sajtószabadságért (Milla) csoport létrejöttét.

Első körben Orbán mamelukjai a televíziókat, a rádiókat és bizonyos nyomtatott sajtótermékeket céloztak meg. A közszolgálati elektronikus médiumok egyetlen központi „hírgyárból” kaphatják a híreket, amely nagyban megnehezíti, hogy a nézők, hallgatók több forrásból informálódva, maguk állíthassák össze a képet. A következő valószínűleg a nyomtatott sajtó lesz, ahol már szintén érzékelhettünk bizonyos lépéseket a totális hatalomátvételre. Erről beszélt Tamás Gáspár Miklós nemrégiben a Klubrádió (létezése jelenleg szintén a Médiatanács kezében van) Megbeszéljük című műsorában. Az alternatív gondolatnak egyetlen mentsvára lassan már csak az érinthetetlennek vélt internet maradt, ám az Orbán-kormány most ennek a cenzúrázására is kísérletet tesz. Mivel erre közvetlen módon sem hatalma, sem bátorsága nincsen (még), maga alkotta kiskapun keresztül igyekszik nehezíteni az internetre kerülő, esetleg őt bíráló, kritikus tartalmakat.

Az Index 2011. június 2-i cikke felhívja a figyelmet arra, hogy az „internetes újságokat” és hírportálokat 2011. június 30-ig be kell jelenteni a Médiatanácsnál. Azon oldalak esnek a regisztrációs kötelezettség alá, „amelyet gazdasági szolgáltatásként nyújtanak, amelynek tartalmáért valamely természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság szerkesztői felelősséget viselnek, és amelynek elsődleges célja szövegből, illetve képekből álló tartalmaknak a nyilvánossághoz való eljuttatása tájékoztatás, szórakoztatás vagy oktatás céljából valamely elektronikus hírközlő hálózaton keresztül”.

Magyarul: minden internetes tartalmat, amely folyamatában – azaz nem blogként, alkalomszerűen – szólni kíván az olvasókhoz, be kell jelenteni és engedélyeztetni kell a Fidesz uralta Médiatanáccsal, hiszen, a gazdasági szolgáltatást leszámítva, minden oldal mögött van legalább egy természetes személy és minden oldal célja „a szövegből és képekből álló tartalmak a nyilvánossághoz való eljuttatása”.

De a kutya még nem is itt van elásva, hanem ott, hogy a Médiatanácsnak mint legfelsőbb szervnek a médiaügyekben döntési jog van, amely lehetővé teszi, hogy a regisztrálási kötelezettség miatt a „kegyeibe ajánlott” internetes portálok vagy a nyomtatott médiumok internetes megjelenéseinek – amilyen már a Munkások Újságának is van – működését visszautasítsa vagy lehetetlenné tegye. Ha viszont polgári engedetlenségből nem jelentik be magukat a portálok a testületnél, a Médiatanács akár egymillió forintig terjedő pénzbírságokat is kiszabhat az internetes tartalmak gazdáira. Röviden: ha a Fidesz nem tudja közvetlenül cenzúrázni az internetet, akkor elépakol egy jogi szűrőt, amelyen minden, neki nem tetsző tartalom fennakadhat. Hogy is mondta Orbán egykor? „Majd jönnek a jogászok és megvédenek. Oszt’ jó napot.”

  •  
  •  
  •  
  •