Baloldali lázadók védik a jezidieket Irakban

YPG4

Az elmúlt hetekben sokkolta még a magyar közvéleményt is, hogy egy korábban szinte ismeretlen terrorhadsereg, az iszlám állam (IS) Irak fegyvertelen jezidi és keresztény lakossága ellen fordult.

Az ország északi része jelenleg az autonóm kurd regionális kormány irányítása alatt van, itt a miniszterelnök Massoud Barzani korábban megígérte a jezidiknek Sinjar és a környező területek védelmét, de figyelmeztetés nélkül magukra hagyta őket azután, hogy az IS támadást indított. Ezt követően kerülhetett sor az egyértelmű népirtásra. Az iraki kurd kormány azóta is sürgeti az amerikai beavatkozást, mert nem érzik magukat elég erősnek ahhoz, hogy megvédjék fővárosukat, Kirkukot.

Kurdok több országban is élnek. Irak mellett Szíriában, Törökországban és Iránban is. A Szíriában élő kurdok már több mint egy éve harcolnak a dzsihádisták, az IS ellen is szülőföldjükön. Ők sikeresen szervezték meg az ellenállást, annak ellenére is, hogy az iraki kurdok vezetője, Barzani nem volt hajlandó támogatni őket, még akkor sem, amikor súlyos gazdasági embargó sújtotta Szíria kurdok által ellenőrzött régióját.

ypg1Ezek a szíriai kurdok azok, akik most elindultak a Sinjar hegyen rekedt jezidik megsegítésére. Az ügy egyetlen pikantériája, hogy ezt a segítségnyújtást a nemzetközi közvélemény elé úgy tárják a híradások, hogy az iraki kurdok hajtották azt végre, szót sem ejtenek a szíriai kurd Népi Védelmi Egységekről (YPG) és mögötte álló Kurdisztáni Munkáspártról. Persze ezen nem kell meglepődni. Ezek a kurd harcosok nem nacionalisták vagy vallási őrültek, hanem a demokratikus szocializmus hívei, egyenruhájukon büszkén viselik a vörös csillagot. Ideológiájukban központi helyen szerepel a nők egyenjogúságáért való küzdelem, harcosaik jelentős része ennek megfelelően nő.

YPG2Annak ellenére, hogy rendkívül rossz harceszközei vannak, a Népi Védelmi Egységek (YPG), sikerrel verik vissza az IS támadásait. Helyzetük azonban nagyon rossz, mert a dzsihádistákat az Egyesült Államok helyi szövetségesei fegyverezik fel, biztosítanak számukra utánpótlást. Ráadásul ők azokat a fegyvereket is tudják használni, amelyeket a pánikszerűen menekülő iraki hadsereg hátrahagyott. Ma az YPG és PKK lényegében az egyetlen szervezett erő, amely segítséget tud biztosítani a Sinjar hegyre menekült jezidiek számára. Az USA levegőből ledobott víz és élelmiszer segélye csak ritkán ér célba, mert a repülők nem mernek 4500 méter alá repülni, így viszont vagy megsemmisül vagy rossz helyen ér célba a segítség.

LiveLeak-dot-com-c0843bf43ff4-ypg-1.jpeg.resizedA baloldali szíriai kurdok szerint immár csak úgy lehet legyőzni az iszlám szélsőségeseket, ha minden érintett népet bevonnak a harcba, nem csupán a kurdokat és hangsúlyozottan nem csupán a férfiakat. Szerintük a sikeres harchoz az szükséges, hogy ezek a népek szakítsanak azokkal a rasszista politikákkal, amelyek uralják a térség nemzetállamait.

Sajnos a küzdelem rendkívül egyenlőtlen. Mióta az iraki kormánycsapatok visszavonultak Moszulba és velük együtt visszavonták a fejlett amerikai fegyvereket is, azóta az IS a nehézfegyvereket már át is helyezte Szíriába és a kurdok lakta területeket támadja azokkal.