Bejelentették az új baloldali pártot: Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom

2020. március 6-án négy alapító Budapesten bejelentette, hogy megalkult az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom. A sajtótájékoztatón a bejegyzés alatt álló párt elnöke, Huszti Andrea kiemelte, hogy léteznek közös megoldások, amire igent tudnak mondani, a szolidaritás jegyében. Az Orbán-kormány elmúlt tíz éves regnálása alatt létrejött szociális válság felszámolása a párt legfontosabb missziója.

Az Igen Szolidaritás a baloldali értékrendű, de eddigi pártválasztásukban immár bizonytalan emberek számára alakult meg. A baloldali szavazatok szétszóródtak, azt a látszatot keltve, mintha a baloldal nem létezne, miközben e szavazópolgárok száma lényegesen nagyobb, mint amennyit az országgyűlési és egyéb pártok lefednek. Az Igen Szolidaritás bővíteni akarja a jelenlegi ellenzéki szavazóbázist. A meglévő, úgynevezett ellenzéki tortát egy új szelettel szeretnék kiegészíteni.

A sajtótájékoztatón Huszti elmondta, hogy a tervezett előválasztás lehetőséget teremt a jelöltek és a pártok programjainak bemutatására, s a legalkalmasabbak megtalálására.

Az Igen Szolidaritás a jelenlegi ellenzéki pártok partnereként jött létre a szociális fordulat víziójával. Ezért minden társadalmi alakulattal kész a párbeszédre és az együttműködésre, amelyek a szociális válság leküzdését elsődleges fontosságúnak tekintik.

Kalmár Szilárd ismert baloldali aktivista szerint a kialakult szociális válság egy klíma- és egy morális vészhelyzettel is párosul, ezért az Igen Szolidaritás missziója ezeknek a felszámolása, és a szociális fordulat megteremtése Magyarországon.

Az Igen Szolidaritás álláspontja szerint a szociális válságot első lépésként csak radikális béremeléssel lehet enyhíteni:

  • a minimálbér el kell, hogy érje a nettó 200.000,- forintot,
  • a családi pótlékot meg kell triplázni, azaz 37,500,- forintra kell emelni,
  • a legkisebb öregségi nyugdíjat pedig a jelenlegi megalázó 28.500, – forintról 100.000 forintra kell megemelni.

Székely Sándor, független országgyűlési képviselő a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy az EU-ban Magyarországon a harmadik legmagasabb az ún. adóék, vagyis a megtermelt jövedelem állam által elvont és újra elosztott hányada, tehát a szociális válság felszámolásának elindításához az összeg adott, csak azt jelenleg főként a tőketulajdonosok és a korrupció viszi el.

A párt egyik közismert alapítója, Szanyi Tibor úgy véli, hogy a klímaválság legfőbb oka a szabályok nélkül, és globálisan taroló neoliberális kapitalizmus, amelynek járomba hajtása igenis lehetséges feladat. A természet és az ember féktelen kizsákmányolása ugyancsak megállítható.

155 pontos programjában a párt erre is kínál megoldásokat, amelyeket készek a partnereik elképzeléseivel egybevetni.

Az Igen Szolidaritás honlapján, Twitter-csatornáján és Facebook-oldalán várják további információkkal a párt iránt érdeklődőket.

  •  
  •  
  •  
  •