“bonyolultan vagyok magyar”

Se nem jobb, se nem bal, egyszerűen magyar – jellemezte a alkotmánymódosításból kiemelkedő új nemzeti definíciót az ország jobbszélről adogató középcsatára.

Egyszerűen magyarnak lenni kellemes állapot. Egyszerű kérdésekre egyszerű válaszok, fekete-fehér, igen-nem. Egyszerűen magyarnak lenni tőmondatos vélemény. Nagy magyar menetelés. Kilencvennyolc százalékos teljesítmény, két százalék ráhagyással. Egyszerű magyar, egyszerű szavak, egyszerűsített helyesírással, egyszerűsített Himnusz. A tiltótáblák és a nemzetünnepi beszélyek nyelvezete, megannyi epitheton ornansba csomagolt kategorikus imperatívusz.

Az lehet az én problémám, hogy bonyolultan vagyok magyar. Magyarságom nem is igazi magyarság, csupa ellentmondás, feszültség, vita, párhuzamosság és merőlegesség. Egymásba érő, egymást kizáró vektorok halmazai. Önképzavarok. Nyelv, tájak, emberek. Nem mondom, hogy nem vagyok kirekesztő, rengeteg dolgot igyekszem kirekeszteni magamból, de nem magyarként. Számomra ez nem alapvető, a „mi, magyarok” szófordulatnak semmi értelme. Állampolgárságom esetleges, de ezen a nyelven értek, írok és beszélek a legjobban, márpedig érteni, írni és beszélni fontos nekem. Szeretek sok tájat, ahol felnőttem, vagy ahol jártam. Ebben nem keresek határokat, sem valódi pengével őrzötteket, sem a gondolataimra tekert szögesdrótokkal gúzsba kötötteket. Sokszor érzem úgy, hogy leginkább itthon vagyok idegen.

Jobboldali egészen biztos nem vagyok, baloldaliságom pedig éppen olyan, mint magyari voltom. Ellentmondásos. Nem sok köze van a hivatalos baloldaliság-lózungokhoz, a szemforgató politikához, a szolidaritásnak hazudott megvetéshez. Az én baloldaliságom nem ül parlamentekben, mert nincs ott mit keresnie, nem szónokol nagygyűléseken, nem ír pártprogramokat, hogy másként menedzseljen egy embertelen, kizsákmányoló, természetpusztító világot. Egyszerű, mint Szabolcska Mihály cifrátalan szíve Karinthy olvasatában, mégis, gyakran magam sem értem. Önmagammal folytatott örök diskurzus a baloldaliságom, ahogy az is, hogy – úgymond – magyar vagyok. Állandó lázadás, és a belenyugvás abba, hogy állandóan lázadni kell.

Bőröm mintegy 50 millió érzősejtet tartalmaz, csontvázam 206 darab csontból állt, ideértve a koponyámat, amelyben egy 10 milliárd idegsejtből álló agykéreg is helyet kapott, és ezen idegsejtek mindegyike irdatlan neuronhálót alkotva átlag hatvanezer másik idegsejttel áll kapcsolatban. Annak esélye, hogy DNS-profilom megegyezik más emberével, 1:10.000.000.000.

Így nehéz egyszerűen magyarnak lenni.

Konok Péter

Forrás: Facebook

Szájhősök tere. Olyan gondolatmorzsák a netről, amik nem feltétlen tükrözik a szerkesztőség álláspontját, de mindenképpen érdemes tudni róluk.