Brutális adatok a tavalyi gyalogosgázolásokról – tízzel többen haltak meg zebrán mint 2018-ban

2019-ben 969 esetben történt gyalogosgázolás kijelölt gyalogátkelőhelyeken, mely balesetek közül 39 eset volt halálos kimenetelű, ami tízzel több mint tavaly előtt – közölte az Országos Rendőr-Főkapitányság Székely Sándor független országgyűlési képviselő kérdésére.

A képviselő a rendőrség válaszát a Facebookon posztolta, aki a SZOLIDARITÁS Mozgalom biztonság munkacsoportjának tagjaként a törvényi szabályozás átalakítását szorgalmazza.

A balesetek majdnem fele Budapesten, tízből kilenc gázolás fényjelző nélküli gyalogos-átkelőhelyen történik. Négyből három halálos baleset szintén lámpa nélküli zebrán történt 2019-ben.

https://www.facebook.com/szekelysandorSZOLIDARITAS/posts/1990849217727360

Mint írtuk a Szolidaritás Mozgalom “zebrmainimum” projektje kapcsán eseti bizottság létrehozását kezdeményezte a Parlamentben Székely december közepén.

A bizottság feladata a gyalogos átkelőhelyekre vonatkozó szabályozás felülvizsgálata és egy úgynevezett “Zebraminimum” előkészítése lenne, amennyiben azt a kormánypárti képviselők megszavazzák.

A civil szervezet szerint szükséges egy zebrás minimum, melynek az ország összes gyalogátkelőhelyének meg kell felelnie.

Itt láthatók a részletes adatok.

Mire van szükség a Szolidaritás Mozgalom szerint:

  • Az utcai közvilágítási előírástól 30 százalékkal nagyobb fényerővel megvilágított gyalogátkelőhelyek
  • Országos gyalogátkelőhely-újrafestés
  • Minden lámpás átkelőhelynél hangos jelzéssegítő kialakítása
  • A lámpás gyalogátkelőhelyek adatbázisának Google Maps Waze-integrációja
  • 40 km/h-s sebességkorlátozás minden oktatási intézmény (bölcsi/ovi) 300 méteres sugarú körében a gyalogátkelőhelyeknél.

Kérlek segítsd munkánknak, várjuk a szoliakcio@gmail.com címre ötleteidet, javaslataidat, fotókat rossz állapotú gyalogátkelőhelyekről, vagy oszd meg konkrét történeteid #zebraminimum hashtaggel. – írja a Szolidaritás.

Ha érdekel a radikális hangvételt vállaló újságírás és hírszerkesztés,
szívesen foglalkoznál alapos és igényes tényfeltáró anyagok írásával
esélyegyenlőségi, szociális, érdekvédelmi vagy politikai területen,
akkor az alábbi címre várjuk jelentkezésedet: muonszerk(kukac)gmail.com
  •  
  •  
  •  
  •