Brutális drágulás jön a húspiacon, Orbánék semmit sem tesznek

Kínában megállíthatatlannak tűnik a a tavaly augusztus óta tomboló sertéspestis járvány, idáig már 1,1 millió disznót kellett leöljenek a távol-keleti országban, de szakértők szerint az sem kizárt, hogy lényegében ez a szám 150-200 millióra fog ugrani. Az már most egyértelmű, hogy a 2018-as évben előállított 54 millió tonna sertéshús helyett az idén legfeljebb 38 millió tonnát fognak termelni, a különbözetet pedig külföldről, például Magyarországról fogják beszerezni.

A folyamatnak természetesen árfelhajtó hatása van világszerte, a hazai termelők egységesen fordultak Peking irányába, fel sem merült az, hogy jelenlegi áron itthon értékesítsék a sertéshúst és csak a hazai igények kielégítése után maradó felesleget adják el Kínába. Mivel hatalmas piacról van szó, ezért nem kizárt az sem, hogy a magyar sertéshús 100 százaléka exportra kerül, a hazai fogyasztóknak pedig marad az importsertés, természetesen olyan áron, hogy azt jobban megérje itt eladni, mint Kínába vinni. A drágulás mértékét megtippelni is nehéz, mert egy kialakuló hiány simán eredményezheti az árak duplázódását is.

Orbán Viktor kormánya ezidáig semmit sem tett a folyamat káros hatásainak ellensúlyozására. Az ÁFÁ-t már évekkel ezelőtt 5 százalékra csökkentették, a különbözetet gyorsan be is nyelte az sertéságazat és kereskedők, a vásárlóknál alig maradt valami. Láthatóan a kormányzati illetékesek nem tervezik korlátozni a termelők profitmaximalizálását most se, annak ellenére sem, hogy az így termelődő profit töredéke lehet annak, amit a fogyasztók egy drágulás miatt kifizethetnek. A helyzetet az is súlyosbítja, hogy a hazai baromfiexportot is éppen a mostani időszakban engedélyezik Kínába, azaz ezen a területen is várható a drágulás.

A kormánynak ebben a helyzetben igenis meg kell védenie a hazai piacot és igenis adminisztratív eszközökkel akadályoznia kell, hogy itthon rendkívüli drágulást okozó sertésexport induljon Magyarországról Kínába. Csak annyi húst lehessen külföldre vinni, amennyi felette van a hazai fogyasztásnak, indokolt esetben pedig, megakadályozandó a totális árrobbanást, hatósági árral kell védeni a fogyasztókat.

Munkások Újsága

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük