Cégeket zsarol a kormány – ilyen lehet az illiberális adósságrendezés

Elképesztően nagy, majdnem százmiliárdos tartozást halmoztak fel a kórházak, melynek oka nem más, mint az egészségügy tudatos alulfinanszírozottsága. A felelős kormány nem akarja kifizetni az egészségügy költségeit, ezért a hét elején azt ajánlotta fel a legnagyobb kórházi beszállítókcégeknek, hogy ha lemondanak a tőkekövetelésük 20%-áról, akkor azonnal megkapják a fennmaradó 80 százaléknyi összeget.

Ha én cégvezető volnék – ahogy azért már voltam – nem sokat morfondíroznék ezen az ajánlaton. De azért az igazság kedvéért vizsgáljuk meg a helyzetet.

A nem időben fizetés a ma Magyarországán a multik kiváltsága. Eleve 2-3 hónap fizetési határidőt követelnek meg, és ahhoz képest is általában késnek (tisztelet a kivételnek).

Miért? Mert megtehetik, hiszen nincs versenytárs, a beszállítóknak lényegében olyan feltételeket szabnak amilyet akarnak, ha hozzá akarnak jutni a persze nem kis üzletekhez.

Hasonló a helyzet, tehát ha kis haszon van a beszállításon, akkor pénzügyileg az előfinanszírozás miatt nem éri meg. Ha csak nem számítanak késedelmi kamatot, amit azért a megrendelők nem nagyon szeretnek. Tehát eleve igyekszenek „túlszámlázni”, hogy majd valamikor megérkezik a pénz, akkor még nyereségesen jöjjenek ki az üzletből. Bár szerintem 20%-ot senki nem mer megkockáztatni. Mármost, ha „megnézték” – vajon hogy? – hogy ezt a 20%-ot a beszállítók kibírják, és cserébe rögtön megkapják a pénzüket, ez nekem zsarolásnak tűnik. Mert ha nem fogadják el, akkor ugye a fene tudja mikor lesz kiegyenlítve.

Pedig ezt a helyzet évek óta fennáll, és maga a költségvetés állította elő azzal, hogy évente előállítja a sok milliárdos ki nem fizetett számlákat, hozzászoktatva a piacot ehhez a nem normális működéshez, és a kiskapuk kereséséhez. Pedig közbeszerzéseken keresztül mennek ezek az üzletek, ezek szerint a saját közbeszerzésükben sem bízva.

Nem lenne tisztességesebb és egyszerűbb a folyamatos kifizetése a beszállítóknak, cserébe nagyobb ellenőrzés az esetleges visszaélésekkel szemben. Ráadásul már vannak „kancellárok”, akik pont ezért vannak a kórházakban.

Csak számon kellene kérni, a szakembereket meg hagyni gyógyítani.

GJ

Ha érdekel a radikális hangvételt vállaló újságírás és hírszerkesztés,
szívesen foglalkoznál alapos és igényes tényfeltáró anyagok írásával
esélyegyenlőségi, szociális, érdekvédelmi vagy politikai területen,
akkor az alábbi címre várjuk jelentkezésedet: kalmarszilard(kukac)gmail.com
  •  
  •  
  •  
  •