Új utat keres magának a német radikális baloldal

A napokban a Die Linke egyik ikonikus politikusa, Sahra Wagenknecht, meghirdetett egy új mozgalmat Aufstehen (Felkelés) néven. Nem pártot akar alapítani, hanem egy pártokon átívelő társadalmi mozgalmat, ami elősegítheti a párbeszédet a baloldalon és hozzásegíthet az AfD legyőzéséhez. Jelen pillanatban elengedhetetlen, hogy a baloldal szembenézzen az eddigi politikájával és kitaláljon …

Teljes cikk

A Die Linke a német választások előtt

Az európai baloldal jónéhány éve tartó válságában választások idején egyre kíváncsibban figyeljük, tudnak-e sikeres alternatívákat felmutatni a baloldali pártok a konzervatív, neoliberális választási programokkal szemben. Noha Németországban a konzervatív CDU kormányzása szinte biztos, a baloldalon várható némi átalakulás. Ezen folyamatok során a 10 százalékos támogatással bíró Die Linke (A Bal) …

Teljes cikk

Április 4 – avagy a morális fölényről

Mivel április 4-ét a Munkások Újsága baráti társasága fontosnak tartja, és „a kultúrmarxisták” táborát (jelentsen ez akármit is) a minap támadás érte, én sem maradhatok ki az emlékezésből és emlékeztetésből. Egy sarkos álláspont következik.

Teljes cikk
Merkel Európája és Németországa

Szélsőjobboldali előretörés Németországban

Március 13-án három német tartományban regionális választásokat tartottak, amelyeken összesen 13 millióan járulhattak az urnákhoz. A szavazás eredménye populista jobboldal megerősödését és a szövetségi kormánnyal szembeni növekvő elégedetlenséget mutatta.

Teljes cikk
tüntetők spiegel

Putyin a menekülteket és az orosz diaszpórát veti be az EU ellen

 Tüntetők a német kancellária előtt január 24-én (Forrás: Spiegel) Terrorbombázások, dezinformáció, orosz tüntetők és provokátorok, menekültbuszoztatás: ilyen aktív intézkedésekkel próbálja gerjeszteni Putyin a menekültválságot és az európai szélsőjobbal karöltve felhasználni azt az EU ellen.

Teljes cikk
kerdojel

Köln: az információhiány az alternatív magyarázatoknak kedvez

A német menekült-ügy szilveszteri fejleményei jelenleg is gyűrűznek tovább. A vizsgálatoknak még nincsenek végleges eredményei, de azért több tanulság levonható belőle. Miközben az információhiány a különböző alternatív magyarázatoknak is kedvez. Amelyek esetében azért érdemes az érdekviszonyokra is rá‑, és rápislantani. Akkor is, ha néhányaknak ez nem tetsző eredménnyel jár.

Teljes cikk
Hegyi Gyula

Oroszok nélkül nem megy

A karácsonyi ünnepek előtt néhány nappal az amerikai törvényhozás megszüntette azt az alig egy éves tilalmat, amelyet az orosz rakétamotorok importjára mondtak ki, az ukrán válságra hivatkozva. Magyarországon is ismert módszerrel élve, egy nagy költségvetési salátatörvény (angolul „omnibus”-nak nevezik) részeként csúsztatták át a Kongresszuson a tilalom feloldását. Bár a rendelkezés …

Teljes cikk
Hollande Putyin 2015

Formálódik az új Európa

Nagyot fordult a világ az Európát ért biztonsági fenyegetések miatt: Németország dominanciája, amely az elmúlt éveket jellemezte, halványulni látszik, akárcsak az EU brüsszeli vezetésének befolyása. Az ok egyszerű: azok kerülhetnek előtérbe, akik képesek garantálni Európa biztonságát.

Teljes cikk