Csak úgy: szakszervezeti tüntetés és neoliberális butaságok kapcsolata

Szakszervezetek tüntettek ma délután a béren kívüli juttatások megadóztatása ellen a Szabadság téri MNB központ előtt. Fontos megmozdulása volt ez a szakszervezeteknek, hisz Magyarországon a munkahelyi érdekképviselet sehol nincs és emiatt a munkakörülmények is a bányászbéka alatt vannak. Dolgozói ellenerő híján mindennaposak a munkáltatói kihasználások és jogsértések. A demonstráció jó hangulatban telt, a kelleténél picit békésebb volt, ám rengetegen vettek rajta részt.

A rendszerváltás utáni turbódemokraták mindent megtettek, hogy a munkahelyi demokrácia a hamvába haljon, ezért nem csodálkozhatunk, hogy a munkaképes népesség nem hazánkban kíván – eldobható robotemberként – elhelyezkedni, inkább kivándorolnak. Kezdve a vadkapitalista SZDSZ kormány törvényszintre emelt ámokfutásával, mellyel megtiltotta a szakszervezeteknek a pártpolitikát, így a munkavállalói érdekképviseletnek esélye sem lehet, hogy bármiféle hatást gyakoroljon a törvényhozásra. Folytatva az Orbán-kormány jelenlegi rombolásával, hogy a munka törvénykönyvét fellazítja, a munkavállalót így teljesen kiszolgáltatott helyzetbe hozva. A mostani cafetéria adóztatás, csak hab a tortán… Munkahelyi demokrácia nélkül márpedig nincs demokrácia egyáltalán, hisz milyen demokrácia az, ahol a vagyonosok önkénye szerint, kiszolgáltatva kell élni? Emlékszem, még hosszú hollandiai tartózkodásom során volt egy időszak, amikor a vonatállomáson a takarítók sztrájkoltak jobb munkakörülményekért és magasabb bérért, emiatt szemétben úszott az egész terület. Az akkori – takarító – kollégáim egyike egy öreg néni volt, aki azt mondta, hogy ezzel semmi baj, hisz egy szabad országban a munkavállalók ezt is megtehetik, ha érdekük úgy kívánja. Igaza volt. Küzdenünk kell azért, hogy ne alávetettként, hanem emberként élhessük le rövidke életünket.

Liberalizáció, dereguláció, privatizáció – szól a neoliberális okoskodás, sokszor Szingapúr gazdasági csodájára mutogatva. Kényelmesen siklanak el afölött, hogy Szingapúrban a GDP 22%-át állami vállalatok termelik ki, miközben más országokban ennek töredékét adja állami vállalat – a neves Business Insider és Zero Hedge gazdasági lapok szerint.

Nem reménykedhetünk, hogy a mai demonstráció megváltja a világot, hisz a kormány nem áll szóba a dolgozói érdekképviseletekkel, a civil szervezeteket egyenesen üldözi. De talán ma elindult valami, ami a dolgozói társadalom jóhasznára válik, akit érdekel a munkahelyi demokráciáért vívott aktív küzdelem, annak ajánlom alapozásul Karácsony Szilárd könyvét.

Bujdosó Gyula