Dióhéjban: mi a szocializmus?

A szocializmus a termelőeszközök közösségi tulajdonán alapuló társadalmi rendszer. A szocializmus nem szünteti meg a személyi tulajdont, de köztulajdonba veszi a magántulajdont: tehát minden olyan termelőeszközt – gyárak, vállalatok stb. -, amelynek kihasználása munkaerőt igényel, ily módon szüntetve meg a kizsákmányolást, mely a kapitalizmus alatt a dolgozókat sújtja.

A magántulajdonon alapuló társadalmi rendszerben a munkavállaló – a megélhetése érdekében – eladni kényszerül munkaerejét a tőkésnek vagy (föld)birtokosnak aki csak a megélhetéshez éppen elégséges munkabért fizeti meg. A megtermelt áru/szolgáltatás béren feletti hasznát, az előállított érték nagyobbik hányadát a tőkés tartja meg. A tőkésnek ez a haszna igazságtalan, munka nélküli jövedelem. A szocializmus ezt az igazságtalanságot szünteti meg a termelőeszközök közösségi tulajdonba helyezésével és a munkahelyi demokrácia megteremtésével. Megszünteti a dolgozók kihasználását, a termelés hasznát nem egy részvénytársaságnak vagy embernek juttatja, hanem annak jogos tulajdonosának – a munkavállalónak – juttatja vissza.

A rosszindulatú félremagyarázásokkal és közkeletű tévhitekkel ellentétben a kommunisták illetve a szocializmus hívei nem veszik el senkitől az autóját és nem dobnak ki senkit a lakásából: Tehát nem forgatunk ki senkit a személyi tulajdonából a kapitalistákkal ellentétben, akik ilyen-olyan okokból állandóan kilakoltatnak. Nem bántjuk az egyéni és családi mikrovállalkozásokat sem, hisz egy saját vállalkozásában dolgozó család vagy egyéni vállalkozó nem zsákmányolhatja ki saját magát.

A szocializmus megszünteti a társadalmi igazságtalanságokat, az egyenlőtlen jövedelemelosztást és az ezen alapuló osztálykülönbségeket. A szocialista társadalmi rendszer a javak igazságos elosztása, a magántulajdon megszüntetése révén megszünteti a társadalmak osztályokra való tagozódását, azaz megteremti az osztálynélküli társadalmat. Az osztálynélküli társadalom nem lenyomja a társadalom életszínvonalát hanem emberi szintre emeli a dolgozó rétegek életszínvonalát is. A szocializmus tehát kultúrában felemeli a társadalom minden rétegét, megnyitja az iskolák kapuit származástól, vallástól és vagyoni helyzettől függetlenül mindenkinek akinek kedve és tehetsége van tanulni. Hadra fogja tehát az ország, világ erőforrásait, hogy biztosítsa mindenkinek az elérhető egészségügyet, oktatást, lakhatást és emberi munkakörülményeket.

Munkások Újsága

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük