Egy új megszorítás: a hamburgeradó

hambicola

A kormányunk ismét kreatív módját választotta a népnyúzásnak. A változatosság kedvéért megint elhitették a többséggel, hogy az ő érdekükben vetnek ki egy adót, ami brutálisan megdrágítja az élelmiszerek többségét. Néhány hónappal ezelőtt még nevettünk azon az ötleten, hogy meg kell adóztatni az egészségtelen műkaják szimbólumát, a hamburgert. Mivel a többség nem, vagy csak ünnepnapokon látogatja a gyorséttermeket, ezért kacagással és vállrándítással intéztük el a dolgot. Mi a helyzet most?

Az, hogy a fő ellenségnek kikiáltott hamburger nem esik a meghozott törvény hatálya alá és a másik ellenség a cukrozott kóla is alig-alig, de az is megnyugodhat, aki táblást zsírt szeret nyalogatni, mert egyenlőre az is maradt az egészséges élelmiszerek körében. Nagy-jából minden más drágulni fog. Miért? Mert a cukor és só velejárója szinte minden élelmiszernek, márpedig az adót arányoson fizetjük. Így lesz az üldözött termékek élharcosa az ételízesítő és a salátaöntet.

Mi a helyzet mindeközben a fő ellenségnek kikiáltott gyorséttermekkel és az üditőital multikkal? A McDonalds sorra építi éttermeit, a húsz milliárdos forgalmat bonyolító cég “forradalmi” kormányunktól tavaly októberben 132 millió forintos uniós támogatást is kapott és a hamburger kikerült a törvény hatálya alól. Miért? Arra a választ senki nem tudja, de sokan emlegetik a multik sikeres lobbitevékenységét. A másik fő ellenség, a világ legnagyobb üdítőital gyártója sem jár rosszul. Miközben egy kis zacskó ételízeső vagy fűszer ötven forinttal is drágulhat az adó miatt, addig egy kétliteres üdítő pár forinttal lesz csak drágább. További érdekesség, hogy az új törvény rendelkezik arról is, hogy mennyi koffein lehet egy italban. Pikantériája a dolognak, hogy ezt pont olyan szinten határozták meg, hogy abba éppen ne tartozzon bele a legnépszerűbb cola, de konkurenciája igen.

Szeptemberben sokan fogják idáig vásárolt termékeiket döbbenten visszatenni a polcra a drasztikus drágulás miatt. A kormány kommunikációs tanácsadói sokadjára is jól átvágtak minket. Újra fizetünk és elérték, hogy még tapsoljunk is nekik.

  •  
  •  
  •  
  •