Egyre nagyobb a baj a közszférában, de ez Orbánt nem zavarja

Az elmúlt évtizedek egyik szomorú hozadéka, hogy hajlamosak vagyunk lenézni a közszférában dolgozókat, mondván nálunk nincs az a teljesítménykényszer, mint a versenyszférában. Mára a helyzet azonban gyökeresen megváltozott. A rendszerváltás óta folyamatos leépítések és átszervezések miatt hihetetlenül megnőtt a terhelés ezeken a területeken is. Az pedig óriási probléma, hogy a megnövekedett elvárásokhoz csökkenő bér jár. Korábban még lehetett ezen a területen játszani a cafetériával és a túlórázás lehetőségével, de mára ezt is ellehetetlenítették szinte minden területen.

A napokban a Index.hu hírportál egy tényfeltáró cikket közölt arról, hogy tömeges és megállíthatatlan a rendőrök leszerelése. A legtöbb esetben emögött az anyagi és erkölcsi megbecsülés totális hiánya áll. Ma már sok országrészben bűnügyi helyszinelők és magas rangú rendőrtisztek kényszerülnek járőrözni.

A helyzet nem jobb a közigazgatásban sem. Nem véletlenül növelték meg a kötelező munkaidőt, ami miatt sztrájkhelyzet is kialakult. Ráadásul mellékhatásként innen is gyorsul az elmenekülés.

A legtragikusabb helyzet azonban az egészségügyi- és szociális szférában tapasztalható. Vannak területek, ahonnan mostanra már annyi ember távozott, hogy a minimális működést sem lehet biztosítani. Vajon elfogadható, hogy ezeken a helyeken képzetlen, sőt munkatapasztalattal sem bíró emberek dolgoznak?

A probléma általános és az egész szférára kiterjedő, ma már bőven kijelenthetjük, hogy a terület egésze van veszélyben. Ne legyen illúziónk, ebből nagy baj lesz! Ha nincs takarító és műtőssegéd egy kórházban, ha egy orvos összecsomagol, akkor ott nem fognak meggyógyítani minket. Azt mondani sem kell, hogy milyen várható melléhatásai lesznek a tűzoltók vagy a rendőrök elfogyásának. Természetes lesz az is, hogy a szakemberhiány miatt egyre jobban akadozni fog az ügyintézés például az okmányirodákban és nem lesz ritka, hogy újra egy egész napot kell majd eltölteni egy sima lakcím bejelentéssel vagy autó átírással.

Csehországban néhány héttel ezelőtt válságstábot hívtak össze, mert pár napon belül több emberi mulasztásra visszavezethető súlyos veszélyhelyzet alakult ki. A problémák ott is hasonlóak voltak, a felkészült szakemberek elhagyták a pályát és helyettük futószalagon képzett emberek érkeztek egy olyan területre, ahol a minimum az alapos ismeretanyag és a tapasztalat. Magyarországon is alakult hasonló helyzet, nemrég Miskolcnál két személyvonat 200 méterre állt meg egymástól. Emberi mulasztás történt, azonban a történtek miatt idehaza senki sem gondolta azt, hogy a csehországhihoz hasonlóan kellene eljárni és szembe kellene nézni azzal a problémával, hogy a közszférából való tömeges menekülésnek súlyos katasztrófákat okozó mellékhatásai is lehetnek.

Orbán Viktor kormánya jó ötletnek találta, hogy kiszorít embereket ezekről a területekről és így pótolni lehet a versenyszférát megbénító munkáshiányt. A gond csak az, hogy a közszféra leszerelői nem az építőiparba mennek dolgozni, ahol bejelentés nélkül, heti hat nap tizenkétórát kell dolgozni, hanem a rendőrök, a tűzoltók és a szociális munkások követik a már évekkel ezelőtt a nyomor elől elmenekülő ácsokat, kőmüveseket és orvosokat, KÜLFÖLDRE! Mikor fog szembenézni ezzel a problémával Orbán? Talán csak akkor, ha már Felcsúton a kacsaúsztatónál sem lesz melós, aki kiássa a medret.

Kalmár Szilárd
Munkások Újsága

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük