Erős szociális védőhálót mindenkinek! – Interjú Dorogi Gyulával, az ISZOMM jelöltjével

Hivatalos bemutatkozásra Dorogi Gyula esetében nincs szükség – köszönhető ez a több évtizedes kitartó munkájának, korábbi politikai tevékenységének -, ezért inkább arról kérdeztük, szerinte mit lehet tenni azért, hogy Magyarország „jólléti állam” lehessen.

Mit tart most a legfontosabb megoldandó feladatnak Magyarországon?
A szociális válság felszámolását. Erre egy nagyon átgondolt, megfontolt, rövid-, közép-, illetve hosszú távú stratégia kell. Annak mentén kell megoldani, komoly, felkészült gazdasági szakemberek bevonásával.

Ebből lenne vagy lehetne később az az állapot, amit „jóllét”-nek nevez?
A “jóllét” számomra kiszámítható tervezhető jövőkép. Ahol az egzisztenciális állapot stabil, ahol az embereknek nem kell máról holnapra tervezniük a legalapvetőbb megélhetésüket. Ahol a pihenés, szórakozás, kulturális események látogatása evidencia, nem pedig luxus.

Messze vannak ettől a választókerületében élők?
Ha a kérdés arra vonatkozik, hogy jelenleg milyen módon élnek, erre a válasz az, hogy soha ilyen nagy nem volt még a bizonytalanság egzisztenciálisan. Soha ennyi család nem volt válságban az anyagiak hajszolása okán kialakult családon belüli konfrontációk miatt. A jelenlegi kormány alkalmatlan a vezetésre. Magukra hagyott emberek családok vívják mindennapos harcukat a megélhetésért. Súlyos gondokkal terhelve, mint például a devizahitel.

Mit tud mondani Ön ezeknek az embereknek?
Azt, hogy van megoldás, csak változtatni kell, főleg a vezetésen. Megvannak a megfelelő források, csak igazságtalanul vannak elosztva. Megvannak a kipróbált, biztonságos módszerek, csak senki nem meri kipróbálni őket.

Megfelelő módszerek? Ezalatt mire gondol?
A szocializmus számomra az egymásra való odafigyelést, szolidaritást jelenti. Ez egyfajta módszere is lehet a társadalomnak. Amikor az embereket egy olyan szociális védőháló óvja, ami nyugodt, kiszámítható életet nyújt. Ahol a fiatalok bátran vághatnak neki az életnek, mert nem probléma a lakhatás, a gyermekvállalással együtt járó óvodai, iskolai, felsőoktatási lehetőségek. Ahol a nyugdíjas kor valóban a pihenésé, és ezt megérdemelt és tisztességes javadalmazással teheti.

Kiket képvisel Ön valójában?
Azt a magyar társadalmat szeretném képviselni, akiknek elege van már a kampányról kampányra elhangzó hazug ígéretekből. Akiknek megoldást tudok nyújtani a hétköznapjaik problémáira, és kivezető utat tudok mutatni egy szebb, élhetőbb jövő felé.

És mi kell ehhez?
Sok csapatmunka, kitartás és bátorság! Kiállni a nagyközönség elé nagy felelősség! Véleményformálónak, hangadónak lenni nagy felelősség. De mindig kell egy vezető, aki a társadalom felhatalmazásával élére áll egy eszmének, egy jövőképnek. Az én kampányomban szigorúak a szabályok: csak a vállalható ígéretekkel állok ki a nagy közönség elé.

Mondjon pár területet, ahol ígérni fog valamiféle változást!
Bérlakás program elindítása, A fluktuációval együtt járó közlekedési problémák azonnali megoldása. Devizahiteleseknek való azonnali segítség!

Hát ez külön-külön is rengeteg munkának hangzik…
Az is lesz! Minden esetben a csapatmunkában hiszek. Választókörzetemnek minden problémáját igyekszem feltérképezni, megismerni, illetve rávilágítani! Nagy munkabírással, jó kommunikációs képességgel rendelkező embernek gondolom magam! Kitartó, az elveimet nem feladó vagyok. Ezzel szembe az ész érveket meghallom, a jó gondolatokat elfogadom. Érzékenyen reagálok a szociális problémákra, nagy empátiával rendelkezem!

Azaz átérzi a devizahitel-károsultak szomorúságát…? De mit tud tenni értük?
Képviselem az érdekeiket, akár a legmagasabb szinten is! Az ellenzéki pártok saját hatáskörükben nem tettek Szigetszentmiklóson semmit a devizakárosultakért, pedig úgy vélem a baloldalnak elvileg szem előtt kellene tartania a szociális kérdéseket, azokra megoldásokat kellene javasolnia, akár ellenzékben van, akár kormányon. Még gúnyolódtak is a károsultakon, őket hibáztatva a helyzetért. Most meg azzal kampányolnak, hogy mennyire összefognak értük. Már az is hasznos lehet, ha figyelünk majd a választások után az elhangzott ígéretek betartására.

Susánszki Bence
Munkások Újsága

  •  
  •  
  •  
  •