Extra fizetésért, diákokkal dolgoztat a sztrájk ideje alatt a Tesco

Ma reggel 10 órától ismét országos méretű sztrájkba kezdtek a Tesco alkalmazottai. A Munkások Újságának telefonon sikerült utolérnie Karsai Zoltánt a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) sztrájkbizottsági elnökét aki elmondta, hogy több mint 50 kereskedelmi egység vett részt a sztrájkban. Ebből 18 áruház zárt be a 100%-os részvétel miatt. A balatonboglári, az ózdi, a paksi, a sátoraljaújhelyi, Székesfehérváron a Palota utcai, Győrön a Hunyadi utcai, a Hédervári utcai, a Lajta utcai és a Herman Ottó utcai, Szombathelyen a Gazdag Erzsi utcai, illetve Debrecenben a Szentgyörgyfalvi utcai áruház. Továbbá Budapesten zárva tart az Ady Endre utcai, az Andor utcai, a Bartók Béla utcai, a Fehérvári úti, a Hasadék utcai, a Vihar utcai és a Szent László utcai áruház. Sok helyen pedig csak részleges munkavégzés folyik. Ezekben az egységekben a Tesco extra fizetésért, helyenként akár ezer forintos nettó órabérért, diákmunkások seregét vetette be, hogy a működést legalább részben biztosítani tudja.

A sztrájkbizottság elnöke elmondta, hogy sok esetben a vonatkozó jogszabályokat megsértve 10-12 órában foglalkoztatják az egyébként hivatalosan csak 8 órában alkalmazható diákokat. Számtalan más módszerrel is próbálták kijátszani a sztrájkolókat. Főleg a szakszervezeti képviselővel, érdekvédelmissel nem rendelkező egységekben a vezetőség pszichikai ráhatással, megfélemlítéssel, tekintélyuralommal próbálta a sztrájkban részvevő dolgozókat a munka felvételére ösztönözni. Sok helyen apró ajándéktárgyakkal, csokikkal, gyerekpezsgőkkel akarták megvesztegetni az alkalmazottakat. Sajnos az apró kis létszámú kereskedelmi egységben a dolgozók egy részét sikerült kivonniuk a sztrájkból a különböző aljas módszerekkel de összességében a sztrájk rendkívül sikeresnek tekinthető. Karsai Zoltán szerint a sztrájk egyik üzenete, hogy a munkavállalóknak tényleg tarthatatlan a helyzete és nem csak a szakszervezetek generálta problémáról van szó ahogy azt a kereskedelmi mamut cég szeretné beállítani. Azt külön kihangsúlyozta, hogy a szakszervezetnek és a sztrájkoló alkalmazottaknak nem az volt a célja, hogy kárt okozzanak a vállalatnak de az eddigi tárgyalások eredménytelensége erre sarkallta őket hiszen a sztrájk a legvégső fegyver a dolgozók kezében.

A szakszervezetek többek között 25 százalékos béremelést követelnek és szeretnék elérni, hogy a legalacsonyabb béren foglalkoztatott munkavállalók fizetése is közelítse meg a bruttó 200 ezer forintot, a munkavállalói létszám pedig 15 százalékkal emelkedjen. Továbbá követelik az alvállalkozók által foglalkoztatott külső munkaerő létszámának 15 százalékos korlátját a teljes munkavállalói körön belül, valamint a Tesco költségvetéséből a munkaeszközökre fordítható összeg 30 százalékra emelését a jelenlegi 13 százalékról. A Tesco Globál Áruházak Zrt. közleménye szerint továbbra is várják a szakszervezetek képviselőit az általuk kezdeményezett szeptember 11-ei egyeztetésre, mert a nyitott kérdések rendezésének helye szerintük a tárgyalóasztal mellett van.

 

 

 

 

Bottka Roland