Ez az igazi tragédia: egyre kevesebb háziorvos van az országban

A végén még jönnek a képesítés nélküli orvosok.

Cikket közölt az alaporvosi ellátás helyzetéről a 24.hu, amelyből kiderül: krónikus orvoshiány van, és egyre kevesebben mennek háziorvosnak. Így a még dolgozó orvosoknak egyre több és több beteget kell ellátniuk (ez akkor jelent különösen nagy terhet, amikor járványos időszak van), és egyre több olyan ember van, akinek nincs házorvosa, de az olyan település sem ritka, ahol hosszú idő óta betöltetlen a háziorvosi praxis.

A számok is aggasztóak: míg 2000-ben 5159 praxis volt, mára csak 4817 maradt, és 352 praxis tartósan betöltetlen volt. A portál azt írja,

440 ezer embernek nincs állandó háziorvosa.

Ha nem változik a helyzet, ez a szám 2025-re megduplázódhat, és körülbelül 900 ezer ember nem tud háziorvoshoz fordulni egy-egy egészségügyi probléma esetén.

Az sem túl biztató, hogy tavaly csupán 120-an tettek háziorvosi szakvizsgát, hiszen ahhoz, hogy a helyzet megoldódjon, évi 250–300 új háziorvosra volna szükség. Nógrád, Borsos-Abaúj-Zemplén, Békés, Somogy és Tolna megyében tíz százalék felett van a tartósan betöltetlen praxisok száma. A 24.hu szerint sok helyen úgy próbálják megoldani a hiányt, hogy a háziorvosi ellátáshoz hozzácsapják a gyerekorvosit, és ebből lesz az úgynevezett vegyes praxis. Máshol pedig kényszermegoldással, vagyis a helyettesítéssel próbálkoznak.

Csak nagyon halkan jegyeznénk meg: Kövér László tegnap olyanokat bírt mondani, hogy a magyar egészségügy képes világszínvonalú teljesítményre, ma pedig Semjén Zsolt értekezett a figyelemreméltó egészségügyről.

 

 

 

Forrás: http://magyarnarancs.hu/belpol/ez-az-igazi-tragedia-egyre-kevesebb-haziorvos-van-az-orszagban-104835