Ez már a hamisítatlan rabszolgatörvény

Most nullázza le a kormány az elmúlt 200 év munkaügyi vívmányait, megfosztva minden joguktól a munkavállalókat – reagált a Magyar Szakszervezeti Szövetség és több tagszervezete a kormány váratlan, különösen cinikus módon nagypéntekre időzített határozata, a 24 havi munkaidőkeret bevezetése ellen.

A MASZSZ a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának holnapi – április 15-ei – ülésen az előzetes egyeztetés nélkül hozott, különösen kegyetlen határozat visszavonását fogják követelni – olvasható a legnagyobb hazai szakszervezeti szövetség a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) közleményében.

Munkavállalók tömegeit játssza át a munkáltatók kezére a kormány azzal, hogy határozatban legalizálja számukra a 24 havi munkaidőkeret szabad elrendelését. A MASZSZ szerint most élesítik be igazán a rabszolgatörvényt, amelyre a döntéshozók a veszélyhelyzetet, az emberek kiszolgáltatottságát használják fel.

A munkáltatók szabad kezet kaptak arra, hogy 24 hónapig bárkit, bármikor, bármilyen hosszú túlórára kötelezzenek egyoldalúan akár otthon, távmunkában is. Mindezt úgy, hogy a túlmunka elszámolásával nem kell sietni, ráérnek azt akár a ciklus végén kifizetni. A határozat a kollektív szerződéseket is hatálytalanítja. Ez azt jelenti, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt – s talán még tovább is – semmi nem fogja megvédeni a munkavállalókat attól, hogy hatalmi szóval agyonhajszolják őket. Tüntetni pedig a járvány miatt nem lehet.

Az Orbán-kormány legújabb döntésével nem csak azokat a munkavállalókat hozza végtelenül kiszolgáltatott helyzetbe, akik jelenleg is a Munka törvénykönyve hatálya alá tartoznak, hanem hamarosan a most még közalkalmazotti jogviszonyban álló kulturális dolgozókat is. Mint ismert, ők is húsvétra kapták az értesítést: megvonnák tőlük a közalkalmazotti státuszt.

A MASZSZ a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának holnapi – április 15-ei – ülésén a kormányhatározat visszavonását fogja követelni – írják. A szövetség és tagszervezetei a munkavállalókat arra biztatják, hogy önállóan ne írjanak alá számukra kedvezőtlen túlóraegyezséget, minden alkalommal kérjék az érdekvédelmi szervezet helyi képviselőjének a segítségét- olvasható a MASZSZ közleményében.

Ha érdekel a radikális hangvételt vállaló újságírás és hírszerkesztés,
szívesen foglalkoznál alapos és igényes tényfeltáró anyagok írásával
esélyegyenlőségi, szociális, érdekvédelmi vagy politikai területen,
akkor az alábbi címre várjuk jelentkezésedet: kalmarszilard(kukac)gmail.com
  •  
  •  
  •  
  •