Felgyújtotta magát egy francia egyetemista a neoliberális megszorítások és a fasizmus terjedése ellen tiltakozva

A jelentések szerint a férfi testének 90 százaléka égett meg, a 22 éves francia hallgató állapota kritikus.

A férfi néhány órával ezelőtt a lyoni egyetemi étterem előtt öngyilkossági céllal gyújtotta fel magát, a facebookon beszámolt arról is, hogy pénzügyi nehézségei voltak.

Emmanuel Macron elnököt, két elődjét, a szélsőjobboldali Marine Le Pen vezetőt, valamint az Európai Uniót vádolta azzal, hogy ők ölték meg őt.

A lyoni egyetemen tanuló fiatal férfi a Facebookon arra is kitért, hogy már nem rendelkezik erővel ahhoz, hogy előteremtse a havi 450 eurót, ami a megélhetéséhez szükséges.

“Harcoljunk a fasizmus erősödése ellen, amely csak elválaszt minket … és a liberalizmus ellen, mely egyenlőtlenségeket teremt” – írta.

“Macront, [François] Hollande-t, [Nicolas] Sarkozy-t és az EU-t azzal vádolom, hogy megöltek, bizonytalanságot teremttek mindenki jövőjével kapcsolatban, és Le Pen-t és a [média] szerkesztőket is azzal vádolom, hogy félelmet keltenek” – tette hozzá.

Az esemény helyére hivatkozva – egy forgalmas egyetemi étterem előtt – mondta, hogy “politikai helyszínre törekszik”.

A férfi barátnője figyelmeztette a hatóságokat, miután szöveges üzenetet kapott párjától, amiben megírta mire készül, de az öngyilkos tiltakozó akciót már nem tudták megakadályozni.

Munkások Újsága
(a kép illusztráció)

  •  
  •  
  •  
  •