Filmajánló karácsonyra: Tokiói keresztapák

Megint itt a karácsony! Az év azon szakasza amikor az ATV és a köztévék bemutatnak egy giccses Jézus-filmet, a kereskedelmi tévék pedig az ezerszer látott, kínos szitkomokat és romkomokat (Reszkessetek betörők, Hull a pelyhes, Igazából szerelem, stb…). Most pedig egy olyan filmről fogok írni, amiről a kereskedelmi tévék műsorigazgatói talán még hírből sem hallottak, ez a Tokió Keresztapák.

A film a korán elhunyt rendező zseni Satoshi Kon műve. A rendező korai és hirtelen halála miatt csak négy filmet (Perfect Blue, Millennium Actress, Paprika) és egy minisorozatot (Paranoia agent) hagyott az utókorra. A filmjei a másik Nyugaton ismertebb anime rendezőhöz, Hayao Miyazaki műveihez képest földhözragadtabbaknak mondhatók. Főhősei általában hétköznapi emberek. Fő témái általában az emberi elme tárgykörébe tartoznak, mint a skizofrénia, öregség, álmok; pont ezért, néha elég nehezen követhetőek.

A jelen film pont ezért valamilyen szintem kilóg a sorból. Itt nem egy személy mentális állapota áll a középpontban, hanem a társadalom perifériájára szorult három hajléktalan. Igyekszem úgy írni, hogy az olvasót nagyon ne rettenjen meg azzal kapcsolatban, hogy ez jó karácsonyra. A történet azzal indul, hogy három hajléktalan karácsony este talál egy elhagyott csecsemőt a szemétben és elhatározzák, hogy visszaviszik a szüleihez. Ez ne rettentsen el senkit ugyanis az ilyen szocio-drámákba illő pillanatok kiegészülnek remekbe szabott szituációs komédiával, ami a három főszereplő közti kémia tesz lehetővé, egyéni drámával és egy szép üzenetekkel, amik bár közhelyek, de sikerül úgy előadni, hogy ne érződjenek annak.

Mint ahogy mondtam a humor elsődleges formája a három főszereplő hajléktalan közötti kémia, a következőkben őket szeretném bemutatni. Tintás, egy körülbelül a negyvenes éveiben járó hajléktalan, aki alkoholizmusa és szerencsejáték függősége miatt vesztette el a családját; Hana, egy transzexuális énekesnő, aki szintén nem ismerte a szüleit, ezért ragaszkodik a gyerekszüleinek megtalálásához és végül a trió legfiatalabb tagja, a 16 év körüli Miyuki, akit apja elhanyagolt és ezért elszökött otthonról. Mindhárom szereplő mély drámát és szomorúságot hordoz a lelkében, de a rendező jól találja meg az egyensúlyt a vígjáték és a dráma között. Ezenkívül még érinti a film a hajléktalanok kirekesztettségét és ugyanakkor a kiszolgáltatottságát.

Az animét bátran ajánlom annak aki szeretne ismerkedni a műfajjal, mert nem jellemzők az animékre jellemző túlzások, bár a karakter ábrázolás sok esetben szokatlannak tűnhet. Ajánlom továbbra is azoknak akiket érdekel a szociológia, vagy csak egy jó filmre vágynak karácsonykor, mert mint mondtam szociális mondanivalója mellett remek a humora és a három főszereplő (hibáik ellenére) szerethetőek.

A filmhez készült magyar szinkron, ami a magyar anime szinkronok azon kategóriájába tartozik ami jól sikerült. A poénokat jól ültették át magyarra és szinkron hangok illenek a szereplőkhöz (különösen Hana szinkronhangja).

AnimeAdicts
IMDB

http://animeaddicts.hu/encyclopedia.php?anime.163

http://www.imdb.com/title/tt0388473/