Fóton a helyzet változatlan

Egy város, ahol kudarcba fulladt az ellenzéki összefogás.. Ez a „város” a Budapesttől 10 km-re fekvő Fót.

Elöljáróban: Fóton 21 éve Fidesz-uralom van. Ezen 21 év alatt a város tapodtat sem haladt. Nincs normális orvosi rendelő, bevásárlóközpont, sőt még egy rozzant stadiont se építettek ide a helyi fideszesek. A városháza is ugyanaz a barakképületekből álló együttes, amely ötven esztendővel ezelőtt még községháza volt. Több mint két évtized itt csak a veszekedésekről és a botrányokról szólt. Sok ezren települtek ide az országból, azonban ennek ellenére se fejlődött semmi.

A 2014-ben az önkormányzatba hét kormánypárti, két MSZP-s, egy liberális és egy jobbikos képviselő került, illetve a fideszes polgármester.

Folytatva a városra korábban is jellemző szomorú hagyományokat, a ciklus botránnyal indult. A város egymilliárd forintot vesztett a Hungária Értékpapír Zrt.-nél, az akkori brókerbotrányban. Az elbukott pénz felét még az előző polgármester-helyettes vitte be – közgyűlési felhatalmazással –, de a másik félmilliárdot már az új polgármester, Bartos Sándor tette oda beiktatásának másnapján.

Sajnos nem ez volt az egyetlen kárt okozó botrány a városban. Öt év alatt mindössze tíz pályázatot nyertek, néhány milliós értékben. Több vállalkozás elmenekült a veszekedések miatt. Nem csoda, ha 2017-ben kettévált a Fidesz-frakció, Bartos Sándor polgármester kegyvesztett lett, de elmozdítani nem sikerült a helyéről. Két csoportosulás került szembe egymással, az „Ötök” és a „Hatok”, de az új frakciók összetétele állandóan változott. Sok egyébként előremutató előterjesztés azért nem tudott megvalósulni, mert ez a két csoport folyton harcolt egymással; megfúrták egymás kezdeményezéseit, mondván, az a másik biznisze lenne.

Ilyen körülmények között indult az idei választási kampány. „Elég volt a Fideszből!”, olvashattuk a fóti fészbúkos oldalakon, korábban alig politizáló helyiek is azt kívánták, hogy „Tűnjön el az összes eddigi képviselő”.

Aztán szervezett és tervszerű fellépés helyett elindult az ellenzéki versenyfutás. Elsőként a volt jobbikos képviselő, Merckwart Krisztián jelentkezett be „független” polgármesterjelöltnek. Az ellenzék a háttérben kasztingolt titokban, semmi sem szivárgott ki. Azt azonban tudni lehetett, hogy polgármesterjelöltnek a volt fideszes Madaras Ádámot szemelték ki. Igen ám, de amikor Ádám megtudta, hogy Merckwart Krisztián indulni akar, bejelentette, hogy Krisztián (mellesleg legjobb barátja) hátba szúrta őt, és nem vállalta a jelöltséget.

Közben egyre-másra jelentkeztek be a „független” jelöltek. Többek között Bartos Sándor, akit, ugye, a Fidesz kiszorított. Ő és néhány követője a Fóti Lokálpatrióták Egyesülete nevében akart indulni, de a Fidesz megtámadta, nem engedték, mert állítólag az egyesület nem lehet jelölő szervezet.

Jöttek olyan önjelöltek is, akik korábban sok karitatív munkát végeztek, mások közszolgálati munkában vettek részt, de akadtak olyanok is, akikről még sosem hallatunk. Egytől egyig azért indultak, hogy „jobbá tegyék a várost”.

Két évvel ezelőtt alakult Fóton egy újabb szervezet Fótozók Egyesület néven. Ők is bejelentkeztek jelölő szervezetnek, az jelentkezésüket elfogadta a helyi választási bizottság. Baráth Zoltán egyesületi vezetőjük lett a polgármesterjelöltjük, aki korábban sok, a város életében addig egyedülálló társadalmi munkával hívta fel magára a fótiak figyelmét: lépcsőt épített a vasútállomáshoz, virágládákat tett a Gyeri ronda kőkerítésére, gyalogosokat jelölő sárga láthatósági zászlókat helyezett el a zebrákhoz stb. Ehhez persze segítőket is talált. Belőlük alakult a Fótozók Egyesület. Elhatározták, hogy városszépítő tevékenységük könnyítésére indulnak a választáson. Listavezetőnek Vargha Nórát jelölték meg, aki szintén sok munkával vett részt az egyesület életében. Ő az előző ciklusban is képviselő volt (mint egyetlen liberális), sajnos óriási harc dúlt közte és az MSZP-sek között. Gyakran nyilvánosan is szidalmazták, sározták őt.

Ilyen körülmények között tudott csak elindulni az ellenzéki összefogás. Augusztus 26-án jelentették be a csapatukat, ami mögött négy országos párt. az MSZP, a DK, a Jobbik és  Párbeszéd állt, illetve szintén országos mozgalom, a Mindenki Magyarországa Mozgalom és a Szolidaritás állt. A pártok közül helyben működő szervezete csak az MSZP-nek és a Jobbiknak volt.

A polgármesterjelöltnek Kohut Ákost tették meg, aki helyben nem volt kifejezetten ismert, annyit lehetett tudni róla, hogy egy veresegyházi menedzser, aki egy multicégnél dolgozik és mindenki meglepetésére Momentumos volt. Olyan párt emberéről volt szó, aki nem is volt jelen addig az összefogásban. A képviselőjelöltek közül öten MSZP-sek voltak, mellettük egy jobbikos volt még pártszínekben A listavezető a jobbikos Soros Lászlót lett.

Mindezt figyelembe véve semmi csodálkoznivaló az eredményen nincs. Ahol külön indulnak helyben aktív civil ellenzékiek és országos szinten is mozgó politikai szervezetek, ott a nevető harmadik lett a befutó, érthető tehát, hogy Fóton a végeredmény:

Polgármester: dr. Vass György, Fidesz.

Képviselők: egyéniben hat képviselő a Fideszből, két összefogásbeli; listán egy a Fidesztől, egy a Fótozóktól, egy összefogásbeli. Az önkormányzat összetétele tehát: nyolc Fidesz, négy nem Fidesz. Ugyanúgy, mint eddig.

Fót sajnos az ellenpéldája lett annak, ami országos szinten sok helyen működött. Hiába volt meg a közös indulás szándéka a helyi ellenzék több szereplője részéről, mégsem alakult valódi többség az „összefogás” mögé. Ma már késő okosnak lenni, de azért a jövőre nézve igenis praktikus, ha tanulunk a hibákból. Fót ma ellenzéki város lehetne, ha az évtizedek óta tartó torzsalkodást fel tudta volna váltani az egymás kölcsönös tiszteletére építő politikai munka. Ferencvárosban láthattunk példát arra, hogy még az utolsó utáni pillanatban is van megoldás, amivel megoldható egy nagyon komoly probléma. Ott helyi pártok és civilek elfogadták, hogy egy előválasztáson dőljön el, hogy kit látnak a kerületben élők valóban alkalmas jelöltnek. A megmérettetés győztese ma polgármester és stabil többsége van egy korábban fideszes fellegvárnak számító városrészben. A 2022-es országgyűlési választáson induló ellenzéki jelöltek mindegyike vállalja, hogy indul az előválasztáson és természetesen azt is, hogy tiszteletben tartja annak eredményét. Aki erre nem hajlandó, az így vagy úgy, de egy dolgot támogat: A Fidesz újabb sima győzelmét.

Róna Péter

  •  
  •  
  •  
  •