Gergőke okosat mondott

Vessük el hazánk Magyar Köztársaságként való elnevezését?

Bréking nyúz! Az alkotmányozás új(?) fordulatot vett, midőn dr. Gulyás Gergely, az Országgyűlés Alkotmány-előkészítő eseti bizottságának alelnöke felvetette az ötletet, hogy vessük el hazánk Magyar Köztársaságként való elnevezését, és hívjuk csak egyszerűen Magyarországnak, merthogy már ezer éve így hívják, és kész.

Ez az érvelés felvet bizonyos kérdéseket – először is: ennek az embernek meg ki a bubópestis adott jogi diplomát?! Mert ugyebár van az országnak egy rövid, köznapi neve, ahogy hívni szoktuk – és van egy hosszabb, egy hivatalos, ami röviden definiálja: mi is ez a rántotthús-forma itt Európa közepén? Magában foglalja, hogy a világ államainak mely családjához tartozunk, történelmi fejlődésünk során milyen államformára sikerült szert tennünk, mihez akarjuk magunkat tartani – tehát a név már önmagában reprezentálja az országot kifelé és befelé egyaránt.

Bizonyára a képviselő úrnak is van egy neve, ahogy hívni szokták – mondjuk Gergőke, vagy hasonló. És van neki egy hivatalos neve: dr. Gulyás Gergely, amiből megtudjuk, hogy ő a Gulyás család Gergely nevű gyermeke, az a két betű a legelején pedig arról tanúskodik, hogy eddigi élete során egy jogi diplomára is szert tett. Ellenben kíváncsi vagyok: ha a hírekben ahelyett, hogy “Dr. Gulyás Gergely országgyűlési képviselő a részletes vita során kifejtette..” inkább azt olvasná, hogy “Gergőke már megint okosat mondott, meg is simizték érte a kis buksiját”, akkor ő ahhoz mit szólna? Gúnyosnak érezné, esetleg meg is sértődne rajta? Csak mert az említett kijelentése után ennek sem kéne őt különösebben zavarnia.

Persze akárhogy hívnak egy országot, abból még nem következik az államigazgatás tényleges jellege – például a Népi Demokratikus Köztársaságok szoktak a legkevésbé népiek, demokratikusak és köztársaságok lenni. Élve az előbbi párhuzammal: maradhat az ország neve úgy is Magyar Köztársaság, hogy annak kormánya a köztársasági eszmét naponta szembe köpi – mint ahogy lehet úgy is jogászdoktor valaki, hogy közben nem hogy diplomát nem érdemelne, de még egy történelem érettségin sem lenne szabad átengedni.

Így ebből a tervezetből sem következtethetünk semmi konkrétra, de elgondolkodni (még) szabad. Például ez a megnyilatkozás jelentheti azt, hogy a Fidesz elő akarja készíteni az államforma megváltoztatását, és a közvéleményt ezzel akarja monitorozni – vagy éppen szoktatni. Lehet az is, hogy csupán a lakosságot akarják megkímélni a túl sok gondolkodás mellett a hosszú nevek megjegyzésétől is. Amíg az ország neve tartalmaz valami messzebbre mutatót, addig az csak plusz egy hivatkozási alap az ellenzéknek és a lakosság kevésbé kormánybarát hányadának. De ha semmi mást nem jelent, csak önmagát, akkor a hatalom maga szabhatja meg a kívánatos jelentéstartalmat. Ezt egyébként dr. Gulyás Gergely érvelése, vagyis annak módja, még pontosabban annak hiánya is alátámasztja: aminek nincs tartalma, arról asszociálni sem lehet mindenfélére. Egy engedelmes birkatömeget pedig sokkal könnyebb elirányítgatni, mint gondolkodó és kérdező embereket. Ha pedig dr. Gulyás Gergely ennek a projektnek a zászlóvivője kíván lenni, az csak az bizonyítja: hiányzik belőle minden, amitől valakit demokrata, felelős politikusnak és gerinces embernek lehetne nevezni.

Ha érdekel a radikális hangvételt vállaló újságírás és hírszerkesztés,
szívesen foglalkoznál alapos és igényes tényfeltáró anyagok írásával
esélyegyenlőségi, szociális, érdekvédelmi vagy politikai területen,
akkor az alábbi címre várjuk jelentkezésedet: kalmarszilard(kukac)gmail.com
  •  
  •  
  •  
  •