Gondolatok a választások sokadnapján

A Fidesz eredményváróján az eredmények kihirdetése után Orbán Viktor egy nagyon optimista beszédet mondott. Lényegében azt mondta, hogy ezt a választást is megnyerték, ezért nagyon örülhetnek a szimpatizánsaik, de a jelenlévő Fideszes politikusok arcairól az örömnek a leghalványabb jelét is nehezen lehetett felfedezni. Nem vagyok pszichológus, de az arckifejezésükről könnyen levehető, hogy nem ezekre az eredményekre számították, hiszen több helyen is a hatalmas lejáratás, karaktergyilkosság ellenére is nyerni tudott az ellenzéki jelölt, mint például Hódmezővásárhelyen Márki-Zay Péter, ahol rekordmagas volt a részvétel, tehát nagy legitimációt ad ez az újraválasztott polgármesternek. Annak köszönhetően, hogy az antiorbánista ellenzék győzni tudott Budapesten és több vidéki nagyvárost is megnyertek a kukába dobhatjuk azt a mítoszt, hogy Orbán Viktor legyőzhetetlen, még ebben az antidemokratikus választási rendszerben sem az, és sokunk átélhette újra, hogy milyen örülni egy választási eredménynek.

Azonban Orbánnak ekkora hatalma elsősorban nem a nép akarata miatt van, hanem mert az állami szervek élére a saját haverjait ültette be. Jó példa erre az Állami Számvevőszék (ÁSZ), amely csak az ellenzéki pártokat vizsgálja, bírságolja. Ennek ellenére a választások eredményeit látván megbizonyosodhatunk arról, hogy az ellenzéki pártoknak érdemes folytatni a most megkezdett utat és egy nagy, színes antiorbánista egységként fellépni a Nemzeti Együttműködés Rendszere ellen még úgy is, hogy az erőforrásokat tekintve hatalmas hátrányban vannak.

A média jelentős részét a kormánypártok uralják. Erre hivatkozva nem mondhatjuk fair-nek a választást. Szabad, de nem igazságos.

Igazságtalan volt a választás, mert egyetlen párt nagyobb erőforrásokkal és médiával rendelkezik, mint az összes többi kihívója együttvéve. Hátrányból indulva nagyon nehéz, de nem lehetetlen feladat az autoriter rendszer képviselőinek a jelöltjeit legyőzni. Jelenleg még mindig a választás a legjobb lehetőség arra, hogy demokratikusabbá, igazságosabbá tegyük Magyarországot.

A Fidesznek a legstabilabb tábora a falvakban és a kisvárosokban van, ami nem meglepő, ugyanis ezeken a településeken más párt nincs is jelen. Az ellenzéki pártoknak muszáj lesz megszólítaniuk ezeket a választókat is, ha fel akarják venni a versenyt a 2022-es országgyűlési választásokon, ugyanis a választópolgároknak körülbelül az egyharmadát adják ki. Ha sikerül és az összefogás nem omlik össze, akkor nagy esély van arra, hogy változás következzen be a magyar politikában, ugyanis a 2018-as országgyűlési választásokon listán az ellenzéki pártok összeadva több szavazatot kaptak, mint a Fidesz. Tisztában vagyok vele, hogy a választási matek nem ilyen egyszerű, de ez többre adhat okot, mint reménykedés.

A Fidesz 2010-ben nem azért kapott rengeteg szavazatot, hogy építse le a demokráciát, hanem az embereknek elegük volt az akkori állapotokból. Ezért is egy nagy baromság azt állítani, hogy a magyar népnek az elnyomás kell, ugyanis ehhez vannak hozzászokva.

Kovács Márkó

  •  
  •  
  •  
  •