Gyurcsányista idegenellenesség

Gyurcsány Ferenccel kapcsolatban kevesen emlékeznek, hogy a 2002-es választásoknál ő volt az MSZP Habony Árpáda. A leggyalázatosabb mélységekbe a kettős állampolgárságról szóló népszavazás idején jutottak. A legsötétebb ösztönöket felkorbácsoló szociális sovinizmussal és 23 millió románozással akart magyart magyar ellen fordítani. Most a szabolcsi nyugdíjcsalások kapcsán felvette kampánytémává a DK az ügyet és bebizonyította, hogy nem finnyás megvetni a Fidesz módszereit.

 

Még rögtön az elején leszögezem, hogy valóban felháborító a nyugdíjcsalás, de 1. Kárpátalján hatalmas a nyomor és sokan rákényszerülnek erre, 2. ennek a mértékét Gyurcsányék eltúlozzák, 3. ebben a kampányban a DK megint, a Fidesszel vetekedve, a legsötétebb szociális sovinizmusra és idegen ellenességre épít.

A kampányfilmben megjelenik Igor alakja, az ukráné aki a napjait a kocsmában tölti, még a szorgos magyar ember dolgozik. Majd jön Orbán és szó szerint elveszi Józsi nyugdíját és a háromszorosát adja Igornak + állampolgárság. Szerintem lejött, egyrészt melyik korosztályt célozza meg a DK kampánya, másrészt az ukránokat alkoholista veszteseknek mutatja, még a magyarokat szorgosnak, ami enyhén kimeríti a sovinizmus fogalmát (ennek a Jobbikos verziója így néz ki).

Hogy ezeken felül mi a gond? Az hogy egy magát európai pártnak tituláló párt ilyen primitív propagandával manipulálja és uszítja a népet. Már a határon túliak elleni kampány is komoly gyűlöletet vetett el a társadalomban, a nyakukba varva az egész kétharmadot (arról hogy ez mennyire túlzó és mennyire kevesen mentek el szavazni a külhoniak közül, arról itt egy cikk). A gyurcsányista csoportokban nyugdíjasok valami elementális gyűlölettel mocskolták őket.

Rossz válasz az, hogy nem adunk semmit az ukránoknak. Morálisan nehezen védhető a szolidaritás megvonása emberektől akik, főleg a kirekesztett magyarok, nyomorognak mert a saját kormányuk nem törődik velük. Ha bűnbakká kiáltjuk ki őket még nem lesz semmi jobb itthon. Akkor mi lehet a megoldás, amit a baloldalnak követnie kell? Itthon meg kell állapítani egy nyugdíjminimumot, ami garantálja, hogy senkinek se kelljen nyomorogni idő korára. A kárpátaljaikon pedig segítsen az állam legális keretek között, támogassa az ottani nyomorgókat és ha kell fogadja be őket és telepítse le (pl.: felerősödik az ottani szélsőjobb).

A valódi szolidaritás vállalás nem áll meg a határon belül.

-MAXIM