Hány potyautast bír el egy ellenzéki összefogás?

Sopronban érdekesen alakult az önkormányzati választás. Látszólag simán nyert a Fidesz, ők adják a polgármestert és nyertek az összes választókerületben is, de ehhez az is kellett, hogy az összefogás jelszó mögé alkalmatlan emberek bújjanak és kiszorítsák onnan azokat, akik azt a fiatalos lendületet képviselték, amit Karácsony Gergely Budapesten. Igen, Sopronban arra kényszerítették a Párbeszédet, hogy a nagy ellenzéki összefogástól külön induljon és jusson be az önkormányzatba.

Póczik Rolanddal az MSZP volt városi elnökével, az önkormányzati választás Párbeszéd képviselőjelöltjével beszélgettünk arról, hogy miért is alakultak így a dolgok a “leghűségesebb városban”.

Mi az, amit érdemes tudni a városról, az itt jellemző problémákról?

Sopron, Ausztria közelsége miatt egy nagyon speciális helyzetben lévő város. Becslések szerint a városból és környékéről harmincezernél is több ember ingázik napi szinten munkába a határon túlra. Az elérhető ausztriai jobb kereseti lehetőség az elmúlt 10-12 évben óriási változást hozott a város mindennapjaiba. A jobb élet reményében rengeteg ember költözött ide, főként Kelet-Magyarországról, egyes vélemények szerint csak Békéscsabáról és környékéről 2-3 ezer ember érkezett. Ez a belső migráció nagyon sokféle és sokszor bonyolult dolgot indított el. Például egekbe emelkedő ingatlan- és albérlet árak, romló közbiztonsàg, parkolási nehézségek, állandósult közlekedési dugók. A régóta Sopronban élők olyan helyzetekkel talàlkoznak nap mint nap, ami itt nem volt megszokott korábban, például tömeges hajléktalanság, utcai prostitúció vagy fiatalok bandázása. Ez alapból sok  feszültséget szült a lakosság körében, amire a helyi politikai csoportosulások eltérő módon reagáltak. A városvezetés, ami száz százalékban a Fideszt jelenti, nem vesz tudomást az említett problémákról, mintha az amiről beszèltem nem is létezne. A vàlasztási igéretük is csupán annyi lett, hogy “Folytassuk közösen!”

Országos szintet is elérő botrány lett abból az EP választás után, hogy kiléptél az MSZP-ből azt hangoztatva, hogy a helyi szinten körvonalazódó összefogás nem lesz képes helyben legyőzni a Fideszt. Igazad lett, ráadásul nem a Párbeszéd külön indulása miatt. Mit láttál akkor?

A mostani választásra gründolt összefogás torz módon állt bele a kampányba. A legrosszabb módon közelítettek az említett problémákhoz. Gyakorlatilag migránsozva betámadtàk a néhány éve ide érkezőket, de még azokat is, akik régebben jöttek. A megoldások keresése helyett csak tovább élezték a konfliktust. Az egy fő szlogenjük az lett, hogy “Állítsuk meg a rejtett migrációt”. Ez a fideszes retorika, ami az uszításra épül, tudtommal nem volt olyan hely az országban, ahol így próbálkozó ellenzék sikeres lett volna. Ez a politika semmiben sem hasonlít Karácsony Gergely progresszív és humanista, az embereket első helyre tevő, korszerű, 21. szàzadi víziójára. Semmiben, és ezt nem tudtuk elfogadni! Elindult a helyi ellenzéken belül egy elvtelen és egyéni teljesítményektől független háttéralkudozás, aminek egyik legfontosabb törekvése az volt, hogy kiszorítsák az alakuló összefogásból az elvi alapon álló, fiatalos szemléletet képviselő embereket. 

Miben különbözött a ti politikai programotok az övékétől? 

Mi valós témákat hoztunk fel a kampány során! Én személy szerint a lakhatás és a közbiztonság kérdését tettem első helyre, javaslatom szerint például, beavatkoztunk volna, a kereslet-kínálat igazságtalan ördögi körébe és Magyarországon egyedülálló módon maximalizáltuk volna az albérletárakat! Jelölttársam Jakál Adrienn “Zöld-Sopron”-ról beszélt, polgármester-jelöltünk pedig, aki egy igazi lokálpatrióta, gondolkodó ember, hitelesen összefogta és képviselte a balos és zöld gondolatokat. Ma már egyértelmű, hogy a  budapesti önkormànyzati eredmények bizonyították, ez lehetett volna a városunkban is sikeres program!

Teljeskörű összefogás sok helyen nem jött össze, de általában a külön induló csapatok igyekeztek kerülni egymás mocskolását. Sopronban mi volt a helyzet ebből a szempontból?  

Furcsa dolgok kezdtek történni. Amikor én kiálltam és baloldali programpontokról kezdtem beszélni, – elszívva a levegőt a program nélküli helyi MSZP elől – akkor nagyon komoly, személyeskedő támadásokat kaptam a helyi sajtóban és a közösségi médiában egyaránt. Nyilván azt várták, hogy ennek hatására hátrébb lépjek, azonban a régi szociáldemokraták alapelve szerint “csakazértis” beleálltam. Még határozottabban politizáltam, aminek az lett az eredménye, hogy utóbbi évek legaljasabb helyi kampányát indították ellenem. A választókörzetemet több ezer lejárató szórólappal terítették be, nyilvánvaló hazugságokat terjesztve rólam.

Nem fogadod el az “összefogás diktátumokat”? Jönnek a lejárató szórólapok ezerszám..

Kik álltak a másik oldalon? 

A helyi Mszp, Jobbik, Momentum és a városban nem is létező DK. Az ő polgármesterjelöltjük egy nem is Sopronban élő felsőoktatási oktató lett. Egy alapvetően jobboldali beállítottságú, egykori fideszes egyetemi tanár. Róla annyit érdemes még tudni, hogy 2006-ban a fideszes polgármesterjelölt kampányfőnöke volt.

Miért a Párbeszéd indult külön? Kik álltak bele nyilvánvalóan ebben a kiszorításba?

A Párbeszéd megyei elnöke Jakál Adrienn, aki Sopronban él. Ő egy kifejezetten agilis, dinamikus fiatal nő, aki tényleg próbál csinálni is valamit. Mondvacsinált okokkal őt már a legelején próbálták kiszorítani az összefogásból. Amikor ez ténylegesen is megtörtént, az általunk képviselt gondolatokat velünk együtt marginalizálták, akkor úgy döntöttünk, hogy induljunk külön, mert az összefogás kudarca borítékolható volt és nem tudtuk elfogadni, hogy ez a kudarc elsősorban minket tüntessen el.
Nem könnyű pontosan meghatározni, hogy kinek volt elsődleges érdeke ez a kiszorítás. Az számomra egyértelmű, hogy helyben az MSZP erős embere Kránitz László, aki nem kedveli Párbeszédet és nem akarta átengedni a baloldali politika képviseletét másnak.

Jakál Adrienn nem csak helyben volt aktív, hanem országos szinten is. Szinte minden Párbeszéd akciónál ott volt és bekerült a helyi önkormányzatba is már korábban is. Miért pont őt nyomták ki? A többiek aktívabbak voltak nála?

Az indok nagyon egyszerűre sikeredett, azt mondták, hogy hogy a Párbeszéd csak egy százalékos párt, hiába van helyben aktív önkormányzati képviselője, maga elé kell engedjen mindenkit, főleg az helyi LMP-t és az MSZP-t. 

Hiteles alternatívát kínáltak, NER szekértolókká lettek bélyegezve.

LMP helyi szinten milyen eredményt ért el? Volt jó és aktív helyi embere?

Az LMP itt nem létezik. Egy ember van aki itt az LMP, Szakács Gyula, aki tavaly természetesen nem lépett vissza, hiába kérte a helyi ellenzék és akkor. Az országgyűlési választáson elért két százalék körüli eredményt. Helyben nem ismerik, nem aktív. Most az összefogás lista ötödik helyére tették, de nem jutott be, mert a mi jó, átlagban öt százalék feletti eredményünk miatt mi is adhattunk egy képviselőt. Így be tudott jutni Jakál Adrienn. Ha elfogadjuk az összefogás ajánlatát, akkor most az ő helyén egy alkalmatlan ember ülne. Egyébként tizenkét körzet van és öt kompenzációs hely. A Fidesz mind a tizenkét egyéni körzetet vitte, az 5 kompenzációs helyből pedig 4 lett az “ellenzéki összefogásé”, az egy maradék pedig nekünk jutott.

Mi várható most? Itt van egy fiatal balos ellenzéki csapat és van egy Jobbik-LMP-MSZP összeborulás és van masszív Fidesz többség

Még sok leülésre van szükség, közös és higgadt értékelésére a történteknek. Én két éven át voltam Sopronban a politika élvonalában, élvezve ennek a helyzetnek minden szépségét, természetesen ezt idézőjelbe téve. Számomra egyértelmű, hogy helyben a NER hivatalos ellenzéke nem képes valódi változást hozni. Minden formáció betolt egy embert az önkormányzatba, de ez nem ellenzéki lét, ez betagozódás. Nincs érdemi mondandójuk, sőt amit mondanak általában problémás, baloldaliként vállalhatatlan. Amíg ők itt az ellenzék, addig Sopron biztosan egy fideszes fellegvár marad és nem lesz változás. Mi hiszünk abban, hogy például Szombathelyhez hasonlóan itt is lehetne elérni változást, de amíg arra kényszerítenek, hogy ellenzéken belüli ellenzék legyünk és az energiánk azzal megy el, hogy a “baráti” oldal támadásaira reagáljunk, addig nem tudunk érdemben dolgozni a valódi változásért.

Az országos szinten elért sikerekről mi a véleményed?

Karácsony Gergely sikere örömmel tölt el, példakép ő mindannyiunk számára, akik vidéken fuldoklunk a NER mocsarában. Országos szintről is van véleményem természetesen. Úgy gondolom, amíg önmagukat baloldalinak hazudó milliárdosok irànyítják az ellenzéket, addig országos áttörés nem lesz, legfeljebb néhány ellenzéki sziget marad a “narancstengerben”.

Kalmár Szilárd
Munkások Újsága

  •  
  •  
  •  
  •