Három zenekar

Kulturális rovatunkban három zenekart, illetve nagylemezt szeretnék olvasóink figyelmébe ajánlani. Mindhárom formáció kötődik Magyarországhoz, alább kiderül, milyen szálak fűzik a Gogol Bordello-t, a Che Sudaka-t és a Rotfront-ot országunkhoz.

Gogol Bordello: Trans-Continental Hustle (2010)

A Gogol Bordello tavaly megjelent hatodik nagylemeze a világzene rajongóinak ígér 54 perc tömény élvezetet. A zenekar frontembere, az ukrán származású cigány felmenőkkel rendelkező Eugene Hütz története egy valódi sikersztori, hiszen a 80-as évek végén családjával elhagyta Ukrajnát és Amerikába menekült a csernobili atomkatasztrófa elől. A menekülttáborok után Hütz New Yorkban talált zenésztársakra, kisebb helyszíneken koncertezett és DJ-ként is fellépett különböző bárokban. Korábbi zenekarának névadója Bartók Béla volt, mivel szerinte Bartók tökéletesen ötvözte a népzenét a műzenével: „Bartók Béla punk volt” – hangoztatta több interjúban is Hütz. A Gogol Bordello első albuma 1999-ben jelent meg Voi-la Intruder címmel, és a Trans-Continental Hustle már a hatodik nagylemez, amelyben Gogolék gypsy-punk-rockot játszó karavánját egy brazil körutazásra kísérhetjük el. A szokásos ska-juddis-gypsy-punk- rock elem közé ezúttal a hagyományos latin-amerikai zenét is elrejtették, tehát egy igazi multikulti csemegét hallhatunk. A dinamikus, szó szerint forradalmi lüktetés természetesen ott van minden egyes dalban. A szegények forradalma felér majd az univerzumok összeütközésével, csak vigyáznunk kell: a jó oldalon álljunk! És tényleg figyeljünk oda, mert az érzelmesebb szerzeményekkel kezdődő összeállítás végére előbújhat lázadó énünk, ami arra is rávehet minket, hogy utcára vonulva közösen tiltakozzunk a szegények ellen indított háború ellen. A Gogol Bordello méltán vált nagy sikerű koncertzenekarrá; szinte egész évben turnéznak, miközben újabb és újabb dalokat írnak. Sokadik alkalommal ebben az évben 2011. augusztus 14-én ellátogatnak a Sziget fesztiválra, így a kíváncsiak (és akik meg tudják fizetni ) élőben is megismerkedhetnek a forradalmat követelő cigány-punk-rock bandával.

Bővebb info:

http://www.gogolbordello.com/

http://www.myspace.com/gogolbordello

Che Sudaka: Cavernicola Recording Vol 1. (2010)

A Che Sudaka zenekar Barcelonában verbuválódott csapat, akik eleinte katalán városokban kamatoztatták zenei tudásukat, ahol leginkább a megélhetésükre kerestek az utcán. A salsa-ragga-hiphop-punk-utcazene keverékével előrukkoló csapat nemsokára oltári bulikon és fesztiválokon vehetett részt Európa-szerte. A magyar kötődés a Che Guevera forradalmár nevét viselő formáció életében is jelen van, hiszen rendszeres visszatérői a hazai fesztiváloknak. Játszottak Veszprémben az Utcazene Fesztiválon, megfordultak már a Szigeten, de február végén tiszteletüket tették Dunaújvárosban, egy nappal később pedig az A38 hajó vendégei voltak az Anselmo Crew nevű hazai zenekarral közösen, ahol előadták legújabb közös szerzeményüket. Ezt a dalt napjainkban rendszeresen hallani az országosan fogható könnyűzenét sugárzó rádióban, ami számomra meglepő, hiszen a Che Sudaka radikális szövegeiben a sokszínűség, a szolidaritás és a szegénység elleni küzdelem mellett tesznek hitet, s zenéjükkel hívják fel a figyelmet a bevándorlók sanyarú helyzetére, bemutatva azok mindennapi életét. Ha valaki eddig lemaradt volna, de érdekli a profi fesztiválzenekarrá lett bevándorlók muzsikája, ne aggódjon, hiszen a 2011-es VOLT fesztiválon is találkozhat a brigáddal. Tavaly decemberben megjelent nagylemezüket – amelynek a Cavernicola Recording Vol 1. címet adták – pedig ingyenesen letölthetővé tették, amelyen az eddig kiadatlan (B-oldalas) dalokat szedték csokorba, ezzel közel háromnegyed óra szórakozást biztosítva a leendő rajongóknak.

Bővebb info:

http://www.chesudaka.com

http://www.myspace.com/chesudakastyle

Ha érdekel a radikális hangvételt vállaló újságírás és hírszerkesztés,
szívesen foglalkoznál alapos és igényes tényfeltáró anyagok írásával
esélyegyenlőségi, szociális, érdekvédelmi vagy politikai területen,
akkor az alábbi címre várjuk jelentkezésedet: muonszerk(kukac)gmail.com
  •  
  •  
  •  
  •