Hszi Csin-ping 15 millió dollárnyi támogatást ígért Palesztinának

Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke, arab országok képviselőinek adta elő a kínai kormány tervét, amiben egy új szintre emelné a fejlődés pénzügyi támogatását a Közel-Keleten.
Hszi Csin-ping beszéde a fórumon

Kedden, a kínai kormány felvázolta, hogy 15 millió dollárral kívánja segíteni Palesztinát. A bejelentést maga Hszi Csin-ping elnök tette meg a Kína-Arab Országok Együttműködési Fórumán (CASCF), amit Pekingben tartottak.

A palesztin külügyminiszter, Riyad al-Maliki rámutatott, hogy a palesztin-kínai kapcsolatok egyre jobban bővülnek. „Ez egy esély arra, hogy megerősítsük a palesztin álláspontot a békefolyamatban.” A külügyminiszter reméli, hogy a további tárgyalások Kínával támogatni fogják a Palesztin államiság megalapítását miközben dicsérte Hszi politikai, gazdasági fejlesztéseit és oktatási hozzájárulásait.

Riyad al-Maliki palesztin külügyminiszter

A fórum előtt, Maliki rámutatott a CASCF jelentőségére, amit „rendkívül fontosnak” nevezett, valamint, hogy aktívan támogatja az együttműködést és az összhangot Kína és az Arab Világ között. A miniszter megjegyezte, hogy reményei szerint Palesztina fontos szerepet fog játszani Kína Egy övezet, egy út kezdeményezésben, és hídként fogja összekötni Afrikát Európával.

Maliki elmondta a Xinhua Hírügynökségnek, hogy a CASCF növelte a kereskedelem értékét az arab nemzetek és Kína között, a 2004-es alakuló fórumon mintegy 37 milliárd dollárról 2017-re 191 milliárd dollárra.

A CASCF egy alapot képez, ami megnyitja az utat a további kínai-arab kereskedelmi és egyéb kapcsolatok felé,” mondta Maliki. „Mindkét fél érdekelt abban, hogy növeljék a kereskedelem mértékét 600 milliárd dollárra Kína Egy övezet, egy út kezdeményezése keretében.”

Kína az arab országok második legnagyobb kereskedelmi partnere. Az Arab Liga számos tagállama hozott létre diplomáciai kapcsolatokat Kínával.

Forrás: teleSUR

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük