Ilyen is van, elnézést kért a kormányfő Olaszországban

Conte olasz kormányfő még pénteken, a munkások ünnepén Facebook-oldalán kért bocsánatot azoktól, akiket a rendkívüli segély még nem ért el – írta meg az Euronews.

„Elnézést kérek kormányom nevében, és ígérem, folytatni fogom a munkát, hogy biztosítsam a kifizetések lebonyolítását a lehető leghamarabb.”

A március 9-i szigorú olaszországi lezárások után jelentette be Giuseppe Conte olasz kormányfő, hogy állami segélyeket fognak folyósítani annak a több mint kétmillió dolgozónak, akiknek a megélhetését a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások kockára tették.

Mindezidáig azonban a támogatás nem érte el az arra leginkább rászoruló több ezer munkás bankszámláját.

Az eredeti támogatások leginkább a nagyvállalatok dolgozóinak kedveztek, a korlátozások által leginkább sújtott szolgáltató szektor kisvállalkozóinak alkalmazottainak jóval kevésbé.

Ezt igazította ki a kormány úgy, hogy ez a csoport is részesüljön a rendkívüli támogatásokból, azonban Filippo Taddei, a Johns Hopkins Nemzetközi Akadémiájának nemzetközi gazdaságtan professzora az Euronewsnak nyilatkozva rámutatott, hogy a kifizetések túlterhelték az olasz bürokratikus gépezetet.

A leszakadó déli tartományokban egyre komolyabb feszültségek kezdenek mutatkozni, már csak azért is, mivel az általában jobb általános körülmények között is munkanélküliséggel és szociális kilátástalansággal sújtott régiókban az embereknek egyre nagyobb gondot okoz a mindennapi létfenntartás.

Szicíliában márciusban gyakorivá váltak olasz médiaértesülések szerint a szupermarketekből való fizetés nélküli távozások, ingyenes élelmiszer-átadásra kötelezések kisboltokban, a közösségi portálokon pedig nyíltan toboroznak némely esetben élelmiszerszerző csoportokba tagokat.

Euronews – Mérce

  •  
  •  
  •  
  •