Irgalmatlan pénzt költhet szabadon a kormány a választási kampányban

A kormány a trükkösen összerakott költségvetések által az elmúlt négy évben évi kétszázmilliárd forintot szabadon elkölthetett politikai célokra. Ennek egy része a költségvetési tartalék, a másik az Országvédelmi Alap. A költségvetés elfogadásakor a képviselők arról is szavaztak, hogy ezeket a pénzeket a kormány lényegében bármilyen célra elköltheti. A Policy Agenda az eddigi adatok alapján megvizsgálta, hogy a kormány a választásokig hátralévő időben várhatóan mennyit költ majd ebből a pénzből.

A költségvetési tartalék a törvény szerint az év közben meghozott kormányzati döntésekből adódó feladatok finanszírozására és az előirányzott, de elháríthatatlan ok miatt elmaradó költségvetési bevételek pótlására szolgál. Azaz felhasználása viszonylag szabadon értelmezhető, és ezzel előszeretettel él a kabinet – állapítja meg elemzésében a Policy Agenda.

A másik sajátossága ennek a pénznek, hogy míg az ország költségvetését a parlament szavazza meg, és elméletileg tételesen meghatározzák minden forint helyét, addig a tartalékról egyszerű kormányhatározatban döntenek. A határozatban még azt sem kell megnevezni precízen, mire is költik az összeget.

A 2014-es kormány megalakításától kezdve 454,2 milliárd forintról döntött a kabinet, 2010 óta pedig összesen 908 milliárd forintot költöttek el ilyen módon. Ez azt jelenti, hogy havonta 10,6 milliárd forintot költött átlagosan az Orbán-kormány a tartalékból. Ez egy egyszerű kormányhatározattal elosztható pénz, amelyhez még indoklási kötelezettség sem társul.

Még, még, még…

2014 óta van egy másik forrás is, amelyet előszeretettel használ fel a kormány. Ez pedig a költségvetés stabilitásáért felelős Országvédelmi Alap. Ezt azért hozta létre a kormány, hogy legyen tartalék, ha a bevételi oldal nem úgy teljesül, mint korábban gondolták. Ennek nagysága változó, 2014-től évenként 30 és 95 milliárd forint között mozgott.

Az ebben a tartalékban lévő forrás – amennyiben stabil a költségvetés – a kormány által hozott határozatok segítségével lényegében ugyanúgy elkölthető, mint a költségvetési tartalék. 2014 és 2016 között az ily módon „félretett” pénznek 96 százalékát költötte el a kormány. Ez a 2014-es választások óta átlagosan havi ötmilliárd forintot jelentett.

Van mozgástér a választások előtt

Az idei év első nyolc hónapja után a kormány még 48,4 milliárd forintot hagyott az általános tartalékban, és az Országvédelmi Alapból is csak harmincmilliárd forintot költött el. Azaz ha a költségvetés bevételi oldala nem billen fel, és sikerül lehívni az Európai Unió által biztosított forrásokat (azaz nem csak elköltik, hanem az összegek felhasználásáról is elszámolnak), akkor a kormány a hátralévő négy hónapban százmilliárd forintot tud politikai célokra elkölteni. Ez a választások előtt nagyon jelentős mozgástér.

A jövő év év első pár hónapjában fentieken kívül nagyjából hetvenmilliárd forintot költhet a kormány kifejezetten a választásokra időzítve. A 2018. évi költségvetés alapján ugyanis van 110 milliárd forint a rendkívüli kormányzati intézkedésekre félretéve, amelynek 40 százaléka az első félévben kormánydöntés alapján felhasználható. Továbbá a kormány az Országvédelmi Alapba hatvanmilliárd forintot tervezett, amelynek a fele 2018. március 31-e után (kedvező gazdasági adatok esetén) szintén felhasználhatóvá válik.

Összességében tehát, anélkül hogy a kormánynak módosítani kellene a költségvetésen, jövő év áprilisig 170 milliárd forint áll rendelkezésére. Ezzel pedig „meg is alapozhatja” a választási hangulatot. Összehasonlításképpen az összeg nagyságát jelzi az, hogy a 2016. decemberi tízezer forintos Erzsébet-utalvány harmincmilliárd forintos költségvetési kiadást jelentett, és erre komoly politikai kampányt tudtak építeni. Most pedig ennek többszörösére is lesz lehetőség a kormány által „félretett” és az Országgyűlés által „szabadon” elköthetőnek minősített pénzekből.

 

 

 

 

Forrás: http://168ora.hu/irgalmatlan-penzt-kolthet-szabadon-kormany-valasztasi-kampanyban/