Kerületi polgármesterek léptek ki az MSZP-ből

Úgy tűnik nem lassul az MSZP zuhanása, most két kerületi polgármester hagyta ott a pártot. Kiss László Óbuda és Szaniszló Sándor Pestszentlőrinc – Pestszentimre első embere. Mindketten a DK-hoz igazoltak. Mára csak a XII. kerületi Őrsi Gergely és XIV. kerületi Horváth Csaba maradt vállaltan szocialista polgármester a fővárosban.

Nem tudni semmit arról, hogy miért döntöttek így Kiss és Szaniszló, mindketten régi szoci motorosok voltak, a harmadik kerület polgármestere ráadásul az MSZP Országos Etikai és Egyeztető Bizottságának volt az elnöke, azaz jelentős funkcióval is bírt. A Munkások Újsága kereste Kisst, de nem kívánt nyilatkozni, szűkszavúan csupán annyit írt, hogy “nem így kellett volna lennie”.

Nyilván néhány napon belül lesznek ennél pontosabb információk is, azonban ettől függetlenül egyértelműnek tűnik, hogy a szocialisták válsága tovább mélyül. Most jutnak el arra a szintre, hogy pozícióban lévő politikusaik többsége rá kell jöjjön, hogy politikai egzisztenciájuk is rámehet, ha megvárják pártjuk látványos összeomlását.

Ebben a helyzetben lehetne kárörvendőnek lenni, de ennek értelme nincs, mivel a politikai palettán nincs olyan formáció, amely át tudná venni az MSZP helyét. Jelen állás szerint a párt maga alá temeti a baloldal maradékát és az sem kizárt, hogy a 2022-es ellenzéki választási egyezkedés szereplői már csak deklaráltan jobboldaliak és liberálisok lesznek. Logikus és támogatható lépés az, hogy ebben a helyzetben a párt maradék valós baloldala elkészíti annak tervét, hogy miként is tud valós politikai tényező maradni helyi és országos szinteken egyaránt. A szocialista pártelit DK-ba igazolása akár még pozitív tisztulási folyamat is lehet, azonban jelen állás szerint úgy tűnik, hogy a lejtmenetet zuhanássá gyorsító politikusok a nyilvánvaló csőd ellenére sem adják át az irányítást azoknak, akik tudnának és szeretnének egy valódi balos fordulatot levezényelni. Talán nem véletlenül…

Kalmár Szilárd
Munkások Újsága

Ha érdekel a radikális hangvételt vállaló újságírás és hírszerkesztés,
szívesen foglalkoznál alapos és igényes tényfeltáró anyagok írásával
esélyegyenlőségi, szociális, érdekvédelmi vagy politikai területen,
akkor az alábbi címre várjuk jelentkezésedet: kalmarszilard(kukac)gmail.com
  •  
  •  
  •  
  •