Kiderült: átlagosan 36.482 forint pluszt jelent a négygyermekes családok szja-mentessége

Január elseje óta nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a négy vagy több gyermekes anyáknak. Az intézkedésnek nincs érdemi hatása a költségvetésre, viszont jól kommunikálható, ezt a tavalyi bejelentéskor több szakértő is megerősítette.

A Magyar Nemzet kérdezte meg a pénzügyminisztériumot, a válaszból kiderült, hogy családonként átlagosan 36.482 forint pluszt jelentett az adómentesség. A PM azt írta, hogy januárban 38 ezer nő mentesült az adófizetés alól, az érintetteknél 1,4 milliárd forint maradt.

A családi pótlék emeléséről továbbra sem beszél a Kormány, pedig annak érdemi hatása lenne a családok költségvetésére. Jelen esetben egy négygyermekes család, gyermekenként mindössze 16.000 forint pótlékban részesül.

Az Igen Szolidaritás javaslata szerint gyermekenként 37.500 forint családi pótlék lenne az ideális, melynek fedezete ott van a költségvetésben.

Mint közleményükben írták : Az EU-ban Magyarországon a harmadik legmagasabb az ún. adóék, vagyis a megtermelt jövedelem állam által elvont és újra elosztott hányada (45 %), tehát a családi pótlék emeléséhez az összeg adott, csak azt jelenleg főként a tőketulajdonosok és a korrupció viszi el.

Ha érdekel a radikális hangvételt vállaló újságírás és hírszerkesztés,
szívesen foglalkoznál alapos és igényes tényfeltáró anyagok írásával
esélyegyenlőségi, szociális, érdekvédelmi vagy politikai területen,
akkor az alábbi címre várjuk jelentkezésedet: muonszerk(kukac)gmail.com
  •  
  •  
  •  
  •