Kidobják a nemzeti könyvtárat a Budai várból, veszélyben a könyvtárosok

A több hónapja lebegtetett költözésről ma lerántotta a leplet a könyvtár főigazgtója, Tüske László.

Az OSZK a Budavári Palota F épületéből a Kilián-laktanyában kialakított új könyvtárba költözik át, valamint folyamatban van egy archivális raktár tervezése is Piliscsabán – mondta el.

A bejelentés szépséghibája, hogy az ott dolgozó könyvtárosok erről semmit sem tudnak.

A mai MTI-tudósítás másik érdekes részlete, hogy a korábban tagadott azbesztveszélyt immár nyíltan felvállalta az intézmény, azt írják, hogy a jövő héten kezdődik az azbesztmentesítés.

a következő héten indul az azbesztmentesítés első szakasza az OSZK jelenlegi épületében, valamint belső építészeti munkák is kezdődnek

A könyvtár munkatársai évek óta szeretnék elérni, hogy az egészségükre káros állapotokat szüntesse meg a könyvtár vezetése, ami a költözés okán okafogyottá válik.

Kérdés, hogy az azbesztmentesítés idején a könyvtárosoknak  miért kell az épületben kell tartózkodni. és miért nem zárnak be. Az OSZK múlt héten közölte, hogy csökkentett nyitvatartással várják az olvasókat.

Június 18-tól július 20-ig csak a könyvtár különgyűjteményei fogadják az olvasókat. Az Intézmény szokásos nyári zárva tartása 2019-ben július 20-tól augusztus 20-ig tart. A könyvtár rendezvényei (kiállítások, konferenciák, könyvbemutatók stb.) 2019. június 1-től 2019. szeptember 30-ig átmeneti jelleggel szünetelnek, illetőleg külső helyszínen valósulnak meg.

MTI

Fotó: Népszava

FRISSÍTÉS: Az MTI-n nem olvasható új információ, viszont az Index portálnak letagadta a költözést az OSZK:

“A téves tájékoztatásokkal ellentétben 2019. május 14-én, a Magyar  Nemzeti Névtér bemutatásáról, illetve az Országos Széchényi Könyvtár  informatikai fejlesztéseiről szóló szakmai és sajtónyilvános esemény köszöntő szavaiban Dr. Tüske László, az OSZK főigazgatója nem jelentette be a nemzeti könyvtár költözését.”

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük