Kik szavazhassanak?

Budapesten nagy meglepetésként érhette az önkormányzati választások eredménye azokat, akik csak a kormányközeli médiából tájékozódnak, ugyanis naponta tucatszor rakták az alkalmatlan jelzőt Karácsony Gergely neve elé és állandóan hangoztatták, hogy Tarlós István a nyertes jelölt. Az eredményeket tudva nem nehéz arra a következtetésre jutni, hogy az esélyes kihívó degradálása, lejáratása most nem jött be a Fidesznek. Tarlós kampánya még több ok miatt is gyenge volt: túl későn fogott neki és semennyi internetes jelenléte sem volt, ami eléggé furcsa a 21. században. Kósa Lajos, a Fidesz önkormányzati választásokért felelős kampányfőnöke, azzal a magyarázattal szolgált a kormánypárti szavazóknak, hogy a külföldi választópolgárok miatt veszítettek Budapesten, akiknek a számát 90 ezerre tette. Ez a magyarázkodás több helyen is vérzik. Ha valóban így van, akkor több vidéki városban, ahol nem él annyi külföldi, miért nem tudott nyerni a Fideszes jelölt? Honnan van Kósa Lajosnak információja arról, hogy a külföldiek közül hányan mentek el szavazni és kire szavaztak?

Tekintsünk el Kósa Lajos faék egyszerűségű elemzésétől és az egész választástól. Tegyük fel azt a kérdést, hogy szavazhassanak-e Magyarországon élő külföldiek.

A kérdés azért is nagyon fontos, mert ezzel azt is kifejezhetjük, hogy mennyire tekintjük a közösségünk részének a hazánkban élő külföldieket. Idegenek-e vagy beletartoznak a közösségeinkbe?

A magyar állampolgárságot, lakóhelytől függetlenül, születésekor csak az kapja meg, akinek a szülei magyar állampolgárok. Vannak olyan országok, ahol az adott országban születetteknek jár az állampolgárság.

A külhoni magyaroknak nagyon le van egyszerűsítve a honosítás folyamata, nekem ezzel egyébként semmi semmi problémám sincs, mivel az állampolgárságot etnikailag értelmezzük, tehát röviden úgy állunk az állampolgárság kérdéséhez, hogy olyan származásúak vagyunk, amilyen felmenőink vannak. Más népcsoportoknak lényegesen nehezebb, bonyolultabb folyamat a honosítás menete.

Az országgyűlési választásokon csak magyar állampolgárok szavazhatnak, miközben az itt élő külföldiek is ugyanúgy elszenvedői a romokban heverő egészségügynek és itt fizetnek adót, miközben nincs meg az a joguk, hogy beleszólhassanak annak az országnak az ügyeibe, ahol a lakhelyük található.

Azt, hogy nem szavazhatnak, azért is tartom igazságtalannak, mert olyan döntéseket is hoznak a törvényhozóink, amik csak rájuk vonatkoznak, és ők nem szólhatnak bele, de még csak ki sem kérik a véleményüket, így nem ismerhetjük meg az álláspontjukat egy adott kérdéssel, törvényjavaslattal kapcsolatban, miközben a kormányközeli szennymédia folyamatosan uszítja, hergeli a lakosokat a bevándorlók ellen. Ez azért nagyon félelmetes számukra, mert nekik az egész életük alakulása múlhat azon, hogy Magyarországon mennyire erős a bevándorlóellenesség és hogyan viszonyulunk hozzájuk.

Az országgyűlés döntései őket is érintik, rájuk is hatással vannak, ezért a közösségünk, a társadalmunk tagjainak tekintem őket. Sokan úgy érezhetik, hogy ez a kérdés nem fontos, ugyanis minket nem érint, de ha az országgyűlési választásokon nekik is adnánk szavazati jogot, akkor demokratikusabbá tennénk Magyarországot.

Az írásomhoz sokat merítettem Merker Iván Mércén megjelent “Miért kellene választójogot adni a bevándorlóknak?” cikkéből.

Kovács Márkó

Ha érdekel a radikális hangvételt vállaló újságírás és hírszerkesztés,
szívesen foglalkoznál alapos és igényes tényfeltáró anyagok írásával
esélyegyenlőségi, szociális, érdekvédelmi vagy politikai területen,
akkor az alábbi címre várjuk jelentkezésedet: kalmarszilard(kukac)gmail.com
  •  
  •  
  •  
  •