Koreában tilos ügyeskedni a maszkokkal, itthon szabad

A Dél-Koreában élő magyar, az ottani eseményekről rendszeresen a facebookon tudósító Eugenia S. Lee arról ír, hogy az országban

“Maszk hiány van, méghozzá komoly hiány, úgyhogy a kormány megtiltotta a gyártóknak a szabad forgalmazást, kizárólag állami ellenőrzés mellett szállíthatnak gyógyszertárba, postára, szupermarketekbe, és egy adott bolt láncba, hogy megszűnjön a visszaélés, és a hiány.” 

https://www.facebook.com/Eugeniaslee/posts/439324336822280

Magyarországon ezzel szemben Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai, csütörtöki kormányinfón azt mondta, hogy itthon nincs szükség fellépni ezen a területen. A kormányzati álláspontot megfogalmazó Gulyás szerint egészséges embereknek nem kell maszkot hordaniuk. Szerinte az, hogy nem kapni sehol, a tömeges pánik, indokolatlan hisztéria miatt van így és nem indokolt hatóságilag fellépni ezen a területen, mert 1 millió 200 ezer maszk van elraktározva és 25 ezer darabot gyártanak naponta.

Az, hogy a szájmaszkok nem elérhetőek az átlagemberek számára ugyanakkor rendkívüli veszélyt jelent! A maszkot ugyanis elsősorban azoknak kell hordaniuk, akik betegségre utaló jeleket észlelnek magukon és ők óvni akarják környezetüket arra az időszakra, amíg orvosi ellátáshoz jutnak. A helyzetet ráaádul bonyolítja, hogy klasszikus vírusos megbetegedésekhez hasonlóan a koronavírusnak is hosszú lappangási ideje van, azaz olyan időszakban is fertőzhetünk, amikor ennek egyébként jelét nem észleljük. Sőt! Sokaknál semmiféle reakcióval sem jár a megbetegedés, azaz úgy fertőz valaki, hogy mindvégig meg van győződve arról, hogy egészséges.

A pánikolást mi sem támogatjuk, az emberek egészséges önvédelmi tevékenységét azonban igen, így semmi meglepő nincs abban, hogy tömeges igény van maszkokra, amelyek a leghatékonyabban képesek akadályozni a járvány terjedését.

Munkások Újsága

Ha érdekel a radikális hangvételt vállaló újságírás és hírszerkesztés,
szívesen foglalkoznál alapos és igényes tényfeltáró anyagok írásával
esélyegyenlőségi, szociális, érdekvédelmi vagy politikai területen,
akkor az alábbi címre várjuk jelentkezésedet: kalmarszilard(kukac)gmail.com
  •  
  •  
  •  
  •