Kristálytisztán kijózanító – volt tér az Audinál a szakszervezeti követelések teljesítésére?

audi self parker

Az Audi Hungaria Zrt. és az Audi Hungária Független Szakszervezet az idei sztrájk hatodik napján, január 30-án megállapodott a 2019-es bérekről és a juttatásokról. A megállapodás a szakszervezet minden követelésének – így például a 18%-os béremelés, a béren kívüli juttatások (cafeteria) összegének emelése – elfogadásával zárult.

De vajon mennyire erőltette meg magát a győri vezetés?

Az Audi szakszervezetének sztrájkbizottsága január 16-án kiadott kiadványában tájékoztatta a dolgozókat, hogy az Audi-csoport hét európai telephelye közül a magyarországi vállalatnál fordítanak az árbevételből a legkevesebbet a munkatársaik bérköltségére.

“(…) pedig elvitathatatlan, hogy a mi telephelyünkön dolgozó munkatársaink is nap, mint nap prémium terméket állítanak elő ugyanúgy, mint a más országban működő telephelyeken.” – írták a tájékoztatóban.

A magyar gyár vezetése január 29-én válaszolt a szakszervezet felvetéseire. Ezt a portfolio.hu gazdasági portál kárörvendő címmel – Itt a kijózanító pofon az Auditól – Ezt nem teszik zsebre a dolgozók – foglalta össze. A gyár mondanivalójának lényege az, hogy a szakszervezet által közzétett számok alkalmatlanok az Audi európai telephelyeinek bárminemű összehasonlítására. Többek között azért, mert a telephelyek eltérő üzleti modellben működnek. Meg azért, mert ezen modellek ismerete nélkül az árbevétel-adatok, és így az abból képzett számok nem összehasonlíthatóak. Megemlítik azt is, hogy a szakszervezet kiadványában közzétett számítások olyan pénzügyi beszámolókra épülnek, amelyek adatai az Audi más európai gyárainak egymás közötti belső, úgynevezett elszámolóáraitól függenek.

Lehet persze hivatkozni a cégcsoporton belüli belső elszámolóárakra, ily módon az Audi-telephelyek béreinek összehasonlíthatatlanságára. De akkor ezzel nem is nagyon burkoltan a magyar Audi azt támasztja alá, amivel amúgyis mindenki tisztában van, aki egy kicsit is tájékozott a határokon átnyúló, egymásnak szolgáltató, multi cégek leányvállalatainak világában.

Miről szól ez az egész?

Leegyszerűsítve arról, hogy az Audi kihasználja, hogy az Európai Unióban Magyarországon a legalacsonyabb a cégek által fizetendő társasági adó. Az eurót használó országok átlaga 22, míg a magyar 9 (!) százalék.

Ez az Audit arra ösztönzi, hogy például a Győrben gyártott motorokat, amelyeket aztán Spanyolországban vagy Csehországban építenek be a Seat-okba, vagy a Skodákba, a magyar gyár jó drágán adja el a csoporton belül. Ezzel a győri gyárnál keletkezik hatalmas bevétel, ami után alig kell adót fizetni. Ez a módszer segít abban, hogy a profitot és a költségeket oda csoportosítsák át, ahol az a Audi-csoport szempontjából kedvezőbb feltételekkel számolható el. Így maximalizálva a csoport-szintű profitot, kihasználva többek között az olcsó magyarországi munkaerő kínálta lehetőséget.

Ebbe a mellébeszélésbe kavart bele – teljesen megalapozottan – a magyar telephelyen dolgozók bérkövetelése.

Ahhoz, hogy a követelés megalapozottságát alátámasszuk, nem feltétlenül kell belegabalyodni a multik leányvállatai közötti elszámolás szövevényes világába. Induljunk ki azokból a pénzügyi adatokból, amit a magyar Audinak, más Magyarországon működő cégekhez hasonlóan kötelező közzétennie az Igazságügyi Minisztérium céginformációs oldalán, a törvény szerinti formában. Mivel a magyar Audinál kimutatott árbevétel és a költségek a hivatalos, nyilvános beszámolóban rögzítve vannak, nyugodt szívvel tegyünk úgy, mintha azok teljesen a valóságot mutatnák, és nem mintha azoknak köze lenne belső elszámolásokhoz. Használjuk ezeket ahhoz, hogy néhány következtetést vonjunk le arra vonatkozóan, hogy a győri gyár milyen hatékonysággal használja a rendelkezésére álló munkavállalói gárdára költött pénzeket és hogy volt-e pénzügyi mozgástér a követelések teljesítésére.

Bár a 2018-as beszámolót még nem kellett közzétenni, azért az elérhető legfrissebb nyilvános adathalmaz, a 2017-es éves beszámoló alapján néhány, a munkavállalói oldal működését figyelembe vevő számítást elvégezve az látszik, hogy igenis volt mozgástér! Meg az is látszik, hogy a győri gyár nagy hatékonysággal működik, a bérekre költött pénz nagyon jól hasznosult.

A magyar Audi 2017-es eredménykimutatása alapján kiszámítható például, hogy abban az évben az éves bérköltségek 22-szer (!), azaz, kevesebb, mint 2,5 hét (!) alatt térültek meg az árbevételben. De látszik az is, hogy 1 forint bérre költött pénzzel a győri gyár közel háromszoros (2,76 forint) úgynevezett nettó termelési értéket állított elő. Mi ez, ha nem hatékonyság?

Szóval, volt tér vagy sem a szakszervezeti követelések teljesítésére? Volt. Kívülről nyilván nem könnyű ezt megítélni, de a fenti számításokat elvégezve úgy, hogy a bérek – az egyszerűség kedvéért – 18 százalékos emelését vesszük figyelembe, a többi összetevőt, a 2017-es beszámolóban közölt adatokat – így különösen az árbevételt – pedig változatlannak tekintjük, már tisztább lehet a kép.

Az emelt bérek hatására – a 2017-es adatokkal számolva – 1 forint bérköltéssel a magyar Audi még így is közel két és félszeres (2,34 forint) nettó termelési értéket kap. És, bár az éves bérköltségek az emelés hatására “csak” 18,7-szer – még mindig kevesebb, mint 3 hét alatt – térülnének meg az árbevételben, ez azért még messze lenne a drámától, és még mindig komoly működési hatékonyságot jelez. Eltérő működési modellek, belső elszámolóárak ide vagy oda, marad még profit a kasszában, nyugodtak lehetnek a részvényesek 2019-ben is, hiszen a gyár januári közlése szerint az Audi Hungaria stabil termelési eredménnyel zárta a 2018-as évet. Lehet osztozni a munkavállalókkal.

Marinov Péter

Logó                                          AZ ESEMÉNYRŐL BŐVEBBEN, CSATLAKOZÁSI LEHETŐSÉG!!!

  •  
  •  
  •  
  •  

2 Comments on “Kristálytisztán kijózanító – volt tér az Audinál a szakszervezeti követelések teljesítésére?”

  1. De a Románokkal foglalkozik,mi meg levagyunk szarva,pedig mi mint Magyar állampolgárok adót fizetünk nem is keveset,fizetésünk közel felét! És ennek köszönhetik azt,hogy pereputtyostól meg gazdagodtak!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük