Magunkra maradtunk

Az elmúlt héten óriási visszhangott keltett, hogy az állam bele akar szólni abba, hogy a színházakban kik legyenek az igazgatók, végsősoron tehát abba, hogy mi menjen este a színpadon.

Volt tüntetés, kiáltvány, petició, parlamenti ellenállás. Az ellenzék mindent megmozgatott, amit csak tudott. Nem tudom elégszer hangsúlyozni, hogy nagyon – nagyon helyesen. Minden egyes kimondható szabad és igaz szóért meg kell most már küzdenünk.

De sajnos – ahogy lenni szokott – Fidesz csak elterelte (bár persze azért erős befolyást szerzett, a színházakban) a még nagyobb, a még súlyosabb büntettéről.

Nevezetesen arról a kis ügyecskéről van szó, hogy nagyjából 5-700.000 ember kiesik vagy kieshet az egészségügy ingyenes, alapszolgáltatásából.

Ennyien vannak ugyanis akik nem, vagy csak minimális összeget tudnak és azt sem mindig befizetni a társadalombiztosításnak. Eddig ők, ha egyáltalán eljutottak a rendelőintézetekebe, elláták őket. Mostantól viszont már nem.

Sokuknak nincs állandó lakcíme, egyáltalán lakhelye, sokan bajba kerültek, sok emberről egyszerűen nem is tud a társadalombiztosítás, most őket egységesen kirakta közösségünkből Orbán és az általa vezetett kormány.

Egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne tekintsünk minimális emberi szinten egyenlőként egymásra.

Karácsony van, ilyenkor ha meglátunk egy hajléktalant nagyobb eséllyel adunk egy százast, Orbánék sorozatos embertelen, antihumánus döntéseinek köszönhetően, nekünk a közösségnek kell megállapítanunk a szolidaritási alapvetéseket. Mi viszünk a bölcsibe pelenkát, az oviba játékot, a suliba krétát, a kórházba wc papírt. Úgy tűnik a sok munkánk ellenére, a sok adó befizetése ellenére, a sok megalkuvás ellenére magunkra maradtunk. Magunkra hagyott minket az állam, akit azért tartunk, hogy segítsen nekünk ha bajba kerülünk.

Reméljük, már nem sokáig lesz így.

Eszes Péter

Ha érdekel a radikális hangvételt vállaló újságírás és hírszerkesztés,
szívesen foglalkoznál alapos és igényes tényfeltáró anyagok írásával
esélyegyenlőségi, szociális, érdekvédelmi vagy politikai területen,
akkor az alábbi címre várjuk jelentkezésedet: kalmarszilard(kukac)gmail.com
  •  
  •  
  •  
  •